Primul oras din Romania in care locuitorii decid cum si pe ce se cheltuie banii!

810

Primaria Cluj-Napoca a devenit prima administratie locala din Romania care implementeaza procesul de Bugetare participativa online, a anuntat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. Astfel, clujenii vor decide cum vor fi cheltuiti o parte din banii achitati prin impozite si taxe locale.

„Incepand de astazi, 17 iulie, pana la data de 20 august 2017, clujenii pot propune proiecte pentru orasul lor. Proiectele care obtin cel mai mare numar de voturi vor fi implementate de catre Primaria Cluj-Napoca incepand cu anul 2018. Este primul proces online de Bugetare participativa din Romania, prin care municipalitatea urmareste implicarea directa in luarea deciziilor privind proiectele orasului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca si au cel putin 18 ani”, a mai scris Emil Boc pe pagina personala, conform businessmagazin.

Potrivit unui comunicat de presa, „Primaria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activa in procesul de luare a deciziilor in ceea ce priveste viitoarele proiecte ale municipalitatii. Acest demers se concretizeaza prin intermediul procesului de Bugetare participativa, prin care cetatenii sunt invitati sa participe la o actiune democratica de deliberare si decizie pentru stabilirea modalitatii optime de cheltuire a unei parti din bugetul local.

Acest proces este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativa realizat in 2013 in cel mai mare cartier al Clujului, Manastur si a procesului participativ pentru tineret desfasurat in anul 2015, Com’On Cluj-Napoca.

Incepand de astazi, 17 iulie 2017, toti cei care locuiesc, muncesc sau studiaza in Cluj-Napoca si au implinit varsta de 18 ani, au ocazia sa-si asume rolul de participant activ in definirea si abordarea problemelor orasului, implicandu-se in procesul de bugetare participativa prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.”