Stiri Romania

Prima arma termobarica, creata de cercetatori din Armata Romana, testata la Cincu!

Prima arma termobarica, creata dupa ultimele concepte de lupta din lume de catre cercetatori din Armata Romana, a fost testata, joi, la Cincu, in judetul Brasov, dispozitivul de tragere folosind munitie creata dintr-un amestec de explozibil si combustibil.

Potrivit reprezentantilor Centrului National de Instruire „Getica”, de la Cincu, arma testata joi este prima termobarica si a fost creata de cercetatori din Armata Romana.

La impact, presiunea uriasa si caldura de peste 2.000 de grade nu dau nicio sansa inamicului. De la testare, pana la producerea acestui tip de armament in Romania va mai trece multa vreme, deoarece, dupa aceasta etapa, cercetatorii vor crea un prototip, urmeaza apoi omologarea si transferarea proiectului catre un operator economic care sa o produca.

„Lovitura termobarica pentru aruncatorul de grenade incendiare calibru 3×40 milimetri a fost testata cu succes, astazi, la Centrul National de Instruire Intrunita „Getica“ de la Cincu de catre specialisti ai Centrului de Cercetare stiintifica pentru Aparare CBRN si Ecologie, din cadrul Agentiei de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare a Ministerului Apararii Nationale. Practic, astazi a fost testat modelul experimental, iar pentru acest lucru s-a tras asupra a trei obiective, doua caroserii de autoturism si o constructie de tip usor, pentru a vedea care sunt efectele la tinta ale acestui tip de lovituri. Rezultatele acestei testari au fost foarte bune. Urmeaza acum sa fie creat un prototip si vrem ca acest echipament de lupta sa fie dezvoltat si omologat, apoi transferat catre un agent economic, de preferat din industria de aparare, care sa preia si sa industrializeze produsul“, a declarat Cezar Stroie, seful Compartimentului de Relatii Publice din cadrul Departamentului pentru Armament, conform Mediafax.

Testarea a fost efectuata in prezenta reprezentantilor Statului Major ai Fortelor Terestre, care sunt si beneficiarii acestui proiect de cercetare.

„De exemplu, un adversar ascuns dupa un zid sau intr-o pestera poate fi scos imediat din lupta prin ulilizarea acestui echipament de lupta. Este un echipament foarte util, care va sprijini foarte mult in conceptul actual de lupta“, a mai spus Cezar Stroie. Cercetatorii din armata au fabricat in ultimii cinci ani peste 150 de arme prototip.

loading...
loading...
Spre TOP