Prim-viceguvernatorul BNR: Trei sferturi dintre romani sunt analfabeti financiar!

943

O mare parte a populatiei are un nivel al cunoasterii despre economie insuficient sau zero, ceea ce reprezinta un risc pentru viata lor economica, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, avertizand ca numai 22% din populatia adulta ar putea fi considerata alfabetizata financiar.

„inca vedem o mare parte a populatiei ca are un nivel al cunoasterii despre economie insuficient sau zero si risc pentru viata lor economica. Ultimul sondaj despre alfabetizare financiara in Romania releva ca numai 22% din populatia adulta ar putea fi considerata alfabetizata financiar.

Aceasta inseamna ca restul respondentilor au probleme in a intelege pericolele inflatiei si riscul asociat cu un credit bancar. Mai departe putem spune ca pentru a avea politici de succes noi ar trebui nu numai sa integram mai multa cunoastere in politicile noastre, dar si sa convingem oamenii sa integreze mai multa cunoastere in deciziile lor economice. Iar aceasta este de doua ori mai greu de realizat. Acest lucru ne obliga sa realizam ca pentru a schimba situatia existenta trebuie in final sa schimbam mentalitatile, atat ale factorilor de decizie politica, cat si ale cetatenilor”, a spus Florin Georgescu, la conferinta cu tema „Challenging the status quo in management and economics”.

Potrivit acestuia, Banca Nationala a Romaniei a demarat in urma cu 9 ani activitatea de educatie financiara, iar anul trecut a infiintat un departament specializat in acest scop. De asemenea, Georgescu a afirmat ca societatea noastra ar trebui sa fie una care sa se bazeze din ce in ce mai mult pe cunoastere, dar, in loc sa avem mai multi oameni educati si informati, se constata un deficit in crestere de cunoastere. Partial, acesta vine din inegalitati economice, o alta provocare in crestere, care de asemenea determina ignoranta.