Presedintele Klaus Iohannis se va adresa Adunarii Generale a ONU!

319

Presedintele Klaus Iohannis va sustine, miercuri, interventia nationala in cadrul dezbaterilor celei de-a 73-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU care se desfasoara la New York, relateaza Agerpres.

Seful statului se va referi la provocarile actuale la adresa pacii, echitatii si sustenabilitatii societatilor statelor membre, precum si la rolul jucat de ONU in abordarea acestora.

De asemenea, va face referire si la angajamentele Romaniei ca stat care va detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a anului 2019, subliniind consolidarea relatiei UE-ONU ca prioritate.

Nu in ultimul rand, va aborda si tema candidaturii Romaniei pentru un mandat de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2020 – 2021. In acest context, el va vorbi despre importanta rolului pe care Consiliul de Securitate il poate juca in abordarea mai multor aspecte care afecteaza pacea si securitatea. Inclusiv, spre exemplu, schimbarile climatice care au devenit una dintre cele mai grave provocari la nivel global.

Miercuri vor mai sustine discursuri oficiali din Panama, Namibia, Ghana, Estonia, Liban, Nigeria, Yemen, Columbia, Uruguay, Tonga, Mali, Angola, Cuba, Liberia, Slovacia, Republica Coreeana, Marea Britanie, Afganistan. in cea de-a doua parte a zilei, reprezentanti din alte 19 state urmeaza sa se adreseze Adunarii Generale a ONU.

Cea de-a 73-a sesiune a Adunarii Generale, care se desfasoara in perioada 18 septembrie – 5 octombrie, este prezidata de Maria Fernanda Espinosa Garces, politician si diplomat din Ecuador. Ea este prima femeie din America de Sud si Caraibe care prezideaza Adunarea Generala in 73 de ani si doar a patra femeie aleasa in aceasta pozitie.

Conform ONU, Adunarea Generala din acest an se va concentra pe egalitatea de gen, migratie si refugiati, munca in conditii decente, rolul tinerilor in privinta pacii si securitatii, sprijinirea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, pe actiunea climatica si pe revitalizarea activitatii organizatiei.

Luni, seful statului a participat la receptia traditionala oferita de presedintele american Donald Trump si sotia sa in onoarea sefilor de delegatie participanti la Adunarea Generala a ONU, iar marti la deschiderea segmentului la nivel inalt al dezbaterilor.

Presedintele Iohannis va avea miercuri si o intalnire bilaterala cu inaltul Comisar ONU pentru refugiati, Filippo Grandi.