Stiri Romania

Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza! „Ne aflam intr-un moment de cotitura”

Presedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarma in privinta calitatii actului de educatie din Romania si a spus ca invatamantul romanesc se afla ”intr-un moment de cotitura”.

Iohannis a spus ca Romania trebuie sa evite ”haosul legislativ sau reformele care se anuleaza reciproc la cativa ani distanta”.

Aceste afirmatii vin chiar in ziua in care ministrul Educatiei Liviu Pop a anuntat pe Facebook modificarea regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar.

De asemenea, presedintele a amintit si de ”exodul tinerilor talentati” – motiv pentru care cercetarea de varf a specialistilor romani se desfasoara in universitati si institute din afara granitelor tarii.

Discursul presedintelui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni:

„Domnule ministru,

Distinsi profesori si cercetatori,

Dragi elevi si studenti,

Doamnelor si domnilor,

Va urez „Bun venit!” la Palatul Cotroceni cu prilejul decorarii unor vechi institutii de invatamant din Romania, dar si a unora dintre cei mai promitatori tineri cercetatori pe care ii are tara noastra. imi face o deosebita placere sa recunosc astazi meritele dumneavoastra in educatia si cercetarea romaneasca.

Loading...

Se discuta inca prea putin despre invatamant in spatiul public. Totusi, educatia si cercetarea sunt doua domenii cheie care au contribuit semnificativ la desavarsirea Marii Uniri din 1918 si continua sa aiba un rol important in modernizarea Romaniei.

Marturie in acest sens sta numarul mare de scoli si licee care isi sarbatoresc centenarul.

Sa nu uitam ca inainte de Unire, de-a lungul catorva decenii, au fost infiintate, cu mari eforturi, scoli in aproape toate localitatile din Vechiul Regat al Romaniei.

Multe dintre unitatile de invatamant prezente aici au fost fondate ca parte a acestui efort de a creste nivelul de cultura, de a reduce rata ridicata a analfabetismului, dar si de a forma cetateni capabili sa ia parte la viata economica si civica a statului.

Masurile initiate de ilustrul ministru Spiru Haret au aratat puterea imensa pe care o pot avea reformele sustinute, sprijinite pe termen lung de o clasa politica interesata de modernizarea statului.

Astazi, ne aflam intr-un moment de cotitura similar cu cel existent la inceputul secolului trecut. Romania s-a reintegrat in spatiul cultural si politic european, iar globalizarea ne obliga sa oferim elevilor nostri o pregatire comparabila cu cea existenta in tarile dezvoltate de pe mapamond.

Avem nevoie, din nou, de spiritul lui Spiru Haret si de o sustinere cat mai puternica a scolii din partea clasei politice.

Directiile de reforma necesare pentru scoala romaneasca sunt clare, problemele carora trebuie sa le raspunda fiind vizibile in statistici si in numeroase rapoarte interne si internationale.

scoala trebuie sa contribuie la prosperitate si la reducerea inegalitatii, sa formeze absolventi pregatiti pentru piata muncii si cetateni activi in viata comunitatii si in viata statului.

Dezvoltarea educatiei in baza unei viziuni si a unei strategii este necesara pentru a evita haosul legislativ sau reformele care se anuleaza reciproc la cativa ani distanta.

in acest sens, am derulat in ultimii doi ani proiectul «Romania educata» si am implicat principalii actori din educatie in procesul de a identifica fundamentele unei astfel de viziuni si strategii.

imi doresc sa avem un sistem de educatie de calitate, care sa ofere fiecarui copil un parcurs clar si predictibil.

Cercetarea trebuie sa devina unul dintre pilonii de dezvoltare a Romaniei in al doilea sau secol de existenta, pentru ca viitorul nostru este legat de construirea unei economii si a unei societati bazate pe cunoastere.

La recentul Consiliu European de la Göteborg s-a adus in discutie europenizarea accelerata a mediului universitar, inclusiv a cercetarii, prin crearea de retele europene de universitati.

Pentru a deveni un partener puternic in cadrul unor astfel de consortii, mediul universitar romanesc trebuie sa contribuie cu activitati de cercetare de calitate si deschidere spre cooperare.

Din nefericire, exodul tinerilor talentati face acest efort adesea dificil, o buna parte din cercetarea de varf a cercetatorilor cu cetatenie romana derulandu-se in universitati si institute din afara granitelor tarii.

Suntem cu atat mai mult recunoscatori celor care au ales sa isi desfasoare activitatea in universitatile romanesti, contribuind prin renumele si efortul lor personal la continuarea unei traditii bogate de activitate stiintifica.

Dragi invitati,

Vreau sa inchei prin a va multumi pentru prezenta dumneavoastra astazi, aici.

Va invit sa continuam impreuna drumul catre o Romanie educata si inovatoare, care isi sarbatoreste cel de-al doilea secol de existenta prin acordarea importantei cuvenite educatiei si educatorilor.

Va doresc succes in activitatea dumneavoastra si va doresc ca varsta venerabila a unitatilor scolare pe care le reprezentati sa reprezinte doar o mica parte din inceputul existentei acestor universitati. Va doresc mult succes si fie ca anul Centenar 2018 sa fie un an bun pentru educatia si pentru cercetarea romaneasca!”

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP