Premierul Mihai Tudose vrea vaccinare obligatorie: Unii parinti sunt iresponsabili! Suntem departe de lumea civilizata!

642

Premierul Mihai Tudose crede ca se impune introducerea vaccinarii obligatorii, acuzand parintii iresponsabili care refuza sa isi vaccineze copii ca ii pun astfel in pericol si pe ei, si intreaga comunitate.

Declaratiile au fost facute in contextul in care un raport al Ministerului Sanatatii arata ca in Romania mortalitatea la rujeola e mult peste medie, iar rata vaccinarilor a scazut, motiv pentru care un proiect de Lege a vaccinarii a intrat, joi, in prima lectura in Guvern.

„Problema este complexa. Pe de o parte, la un capat al problemei se afla sincopele in aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat ca si atunci cand sunt, nu au ajuns toate in timp util in toata tara. Apoi, dupa ce au ajuns in toata tara, atunci cand au ajuns, nu toata lumea din sistemul de sanatate publica s-a preocupat suficient de bine sa fie si copiii vaccinati si in ultima speta au fost acei parinti iresponsabili – si imi asum cuvantul – care, invocand diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinati”, a comentat situatia premierul Tudose, vineri, la Radio Romania Actualitati.

Seful Executivului spune ca o lege a vaccinarii „poate incepe cu a asigura stocurile necesare” si revigorarea Institutului Cantacuzino, care ar putea relua productia de vaccinuri romanesti.

„Apoi, ele sa fie distribuite, iar medicii sa-si faca efectiv treaba. Nu se poate sa avem judete cu un procent de sub 50% din copii vaccinati. Este absolut incredibil”, a subliniat premierul.

Intrebat daca situatia actuala ar impune introducerea vaccinarii obligatorii, Mihai Tudose a raspuns: „Eu cred ca da”.

„Sunt si vaccinuri care se adreseaza unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel parinte nu-si pune in pericol doar copilul lui, ci intreaga comunitate. Pe tot ceea ce inseamna civilizatie europeana nord-atlantica sau centru, trebuie sa fie peste 95% din copii vaccinati. Iertati-ma, cand noi stam in jur de 50%, suntem departe de lumea civilizata”, a mai afirmat prim-ministrul.

Cat despre masurile care pot fi luate, in afara de demiterile din sistem, premierul Tudose a explicat ca a asteptat o luna dupa instalarea Guvernului, in care au fost luate masuri „doar la solicitari blande”.

„Eu am solicitat domnului ministru sa inceapa sa foloseasca ‘bisturiul’, a inceput, am vazut. Vom trece la etapa urmatoare, daca lucrurile nu functioneaza, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lant in sus. Nu ne permitem sa ne jucam cu asa ceva”, a adaugat premierul.

Intrebat cand estimeaza ca va intra in vigoare noua lege a vaccinarii, Mihai Tudose a raspuns: „Este o prioritate, repet; cu cat mai repede, cu atat mai bine, dar sa fie bine”.