Povestea romanului despartit de familie si trimis la ocna la 10 ani, ajuns CEO intr-o companie mondiala!

452

Refugiat politic din Romania in anii ’50 si ajuns CEO al uneia dintre cele mai cunoscute companii la nivel mondial, Peter Georgescu este unul dintre imigrantii care traieste „visul american” peste Ocean. A venit in Statele Unite in anii ’50 ca refugiat politic si a reusit sa-si construiasca o cariera care a culimnat cu numirea in functia de CEO al companiei internationale de advertising Young&Rubicam, scrie CNN Money.

Nascut in Romania in 1939, Peter Georgescu a fost despartit de parintii lui in 1947, atunci cand instaurarea Cortinei de Fier in Europa i-a impiedicat pe acestia sa se intoarca in tara, dintr-o calatorie de afaceri in New York.

A locuit cu bunicii dupa acest episod, dar a fost arestat si trimis la ocna, la munca silita, la numai 10 ani, impreuna cu fratele sau.

In 1953, parintii care intre timp devenisera cetateni americani au fost obligati de diplomatii romani din America sa devina spioni, daca vor sa-si mai vada copiii, a povestit Georgescu pentru CNN.

Dupa ce acestia au refuzat, au apelat la FBI pentru a-i ajuta sa-si reupereze copiii din Romania. in sprijinul lor a intervenit insusi presedintele Eisenhower, astfel ca baietii au reusit sa-si reintalneasca parintii in Statele Unite, in 1954.

Dupa reintregirea familiei, Georgescu a fost invitat sa invete la exclusivista Exeter Academy, chiar daca in acel moment nu stia limba engleza.

Pe el, “visul american” l-a ajutat sa devina cea mai buna versiune a sa. “Nu numai ca sunt in viata datorita Americii si a poporului american, dar am obtinut ajutor pe tot parcursul vietii”, a spus imigrantul din Romania.

De aceea, Georgescu este mahnit de felul in care a ajuns societatea americana si de faptul ca este scindata, nu numai la nivel de venituri si oportunitati, dar si in ceea ce priveste valul anti-imigrationist alimentat de administratia Trump.

“America este o tara de imigranti. Puterea si energia pe care imigrantii o aduc Americii este extraordinara. Ei au vazut intotdeauna aceasta tara ca pe un taram al oportunitatilor, un loc unde pot invata si in care isi pot trai viata dupa valorile pe care le impartasesc de ani de zile. Acum nu mai recunosc aceasta tara, care a preferat sa spuna ‘America de primul loc’”, a explicat Georgescu intr-o emisiune televizata, arata stirileprotv.

Ultima lui carte – “Capitalists, Arise: End Economic Inequality, Grow the Middle Class, Heal the Nation”, face un apel la sectorul privat sa ia atitudine in acest sens.

„Problema este aceea ca marile corporatii au mai multi actionari care pun interesele lor mai presus de cele ale cosumatorilor. Sigur, actionarii sunt importanti, dar la fel de importanti sunt consumatorii. si angajatii. si comunitatea din care fac parte”, a spus el.

In opinia lui Georgescu, “corporatiile nu-si mai permit sa se dezvolte fara sa le pese de comunitate sau de natiune.” Sau sa nu le pese de angajati. “Angajatii trebuie sa fie tratati bine, pentru ca un angajat nefericit nu-si va petrece noptile gandindu-se cum sa creasca productivitatea si cum sa fie mai bun in ceea ce face”, a mai spus omul de afaceri.