Povestea romanului care a reusit sa construiasca o companie de un miliard de dolari!

687

Startupul romanesc de tehnologie UiPath ar fi obtinut o noua runda de finantare, in valoare de 120 de milioane de dolari, firma ajungand astfel sa fie evaluata la peste 1 miliard de dolari, scrie publicatia TechCrunch, care citeaza surse neoficiale.

In prezent, firma infiintata la București și care și-a mutat sediul central la New York este evaluata la circa 109 milioane de dolari, dar cu aceasta noua runda de finantare valoarea companiei ar urma sa creasca de 10 ori, mai comenteaza site-ul de știri de tehnologie. Cei 120 de milioane de dolari ar urma sa fie folositi pentru continuarea investitiilor in produsele de automatizari software și creșterii firmei.

Potrivit surselor citate de TechCrunch, la aceasta runda de finantare de serie B participa Kleiner Perkins Caulfield Byers și alti investitori.

Daca cifrele se vor confirma, UiPath ar fi prima companie romaneasca de tehnologie care ajunge la o evaluare de 1 miliard de dolari, devenind ceea ce se numește un „unicorn”. Un alt brand romanesc de tehnologie, Bitdefender, este evaluat la 600 de milioane de dolari, potrivit Financial Times.

Reamintim ca in aprilie 2017, UiPath a obtinut o finantare-record pentru Romania, de 30 de milioane de dolari, din partea fondului american de investitii Accel Partners, care se numara printre investitorii in Facebook sau Dropbox.

infiintata in anul 2005 de romanul Daniel Dines, UiPath dezvolta automatizari software pentru companii. Produsele sale sunt destinate proceselor de lucru din mediul office (i.e. Robotic Process Automation / RPA). Robotii software UiPath sunt programati sa preia munca de tipul copy-paste a angajatilor, eliberandu-i de sarcinile tranzactional-repetitive care ii solicita inutil.

„Absolut toate corporatiile au foarte multe procese de business care presupune munca umana repetitiva. Sau, cum spunem noi, folosesc oamenii nu pentru creierul lor, ci pentru ochi și pentru maini. Noi dezvoltam un software care știe, vede alte aplicatii software și poate sa fie instruit in acelasi mod ca un om sa foloseasca aplicatiile de pe computer. Exista echipe de oameni care antreneaza acești roboti pentru diverse procese de business” – explica Dines, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Daniel Dines, co-fondatorul UiPath alaturi de Marius Tirca, a terminat Facultatea de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 1997, iar cu un an inainte a inceput sa lucreze in cadrul companiei Crinsoft.

Dupa aproape cinci ani, el s-a angajat ca inginer dezvoltare software in cadrul gigantului american Microsoft. in 2005 a renuntat insa la statutul de angajat si a pus bazele propriei companii de dezvoltare software specializata in furnizarea de solutii software pentru outsourcing. Treptat, compania a inceput sa isi indrepte atentia catre solutii de automatizare, iar din 2012 a s-a axat pe solutii de automatizare robotizata a proceselor.