Stiri Romania

Povestea romanului care a pedalat peste 21.500 de kilometri, in 19 tari! Va ajunge la capatul lumii la inceputul anului viitor! A plecat cu o mie de dolari si un tricolor!

Radu Paltineanu, 28 de ani, este primul roman care incearca sa traverseze Americile pe bicicleta, din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, in apropierea Oceanului Arctic, pana in tara de Foc, in Ushuaia, Argentina, pe asa-numita Panamericana, cea mai lunga cale rutiera din lume. Aventura a pornit din dorinta de a se descoperi pe sine. ”Vreau sa sparg lacate, sa inving prejudecati, egoism, frica. Drumul imi permite sa dobor barierele personale”, spunea Radu la inceputul expeditiei.

El a pedalat in cei doi ani de la debutul expeditiei peste 21.500 de kilometri prin 19 tari si teritorii, cicloturistul care a ajuns in prezent in Ecuador estimand ca va ajunge la ‘Capatul Lumii’ la inceputul anului viitor.

Dincolo de statistici, Radu Paltineanu spune ca expeditia CycleTheAmericas inseamna pentru el o cale sa-si urmeze pasiunea si visul si o modalitate sa se regaseasca pe el insusi, sa doboare bariere personale, invingand prejudecati, frica, egoism.

Inginer software, cu studii urmate in Canada, tara unde a emigrat in copilari impreuna cu familia originara din Piatra-Neamt, Radu Paltineanu a ales sa traiasca un cumul de experiente in unele din cele mai salbatice zone ale lumii, de o rara frumusete, si in tari care se remarca prin diversitatea culturala, si nu numai, decat sa lucreze la unii din gigantii IT, asa cum au preferat colegii sai de facultate.

‘Eu nu cred ca as fi avut aceeasi viata la fel de fericita pe care o am acum. Am la mine patru genti si sunt fericit, pentru ca pot sa vad lumea. Unii pun mai mult pret pe partea materiala, eu pun mai mult pret pe partea de experiente si pe partea de a vedea lumea in felul asta. Sunt niste alegeri personale pe care fiecare trebuie sa le faca’, a apreciat tanarul, pentru AGERPRES, la doi ani de la debutul expeditiei, inceputa in august 2015.

Alaska, ultima frontiera a Americii de Nord, Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Brazilia, Guyana, Surinam, Guyana Franceza, Ecuador sunt tarile si teritoriile strabatute de Radu Paltineanu din 5 august 2015 pana in prezent.

Statistic, pana acum el a pedalat 21.548 de kilometri si a urcat pe mai multe varfuri, muntele fiind o alta mare pasiune a sa. Dupa ce a ajuns pe cel mai inalt varf vulcanic al Americii de Nord, Orizaba, de 5.636 de metri, si-a propus o ascensiune si pe cel mai inalt varf vulcanic al Americii de Sud, Oyos del Salado, de 6.893 metri.

De altfel, in aceste zile, Radu isi asteapta in Ecuador, tara unde a facut o pauza pentru o reorganizare logistica, doi prieteni din Romania pentru a ajunge pe cei mai inalti doi vulcani din aceasta tara, Chimborazo, de peste 6.200 metri, unul din varfurile emblematice ale lumii, si Cotopaxi, de 5.897 metri.

Prin tarile pe care le-a traversat, dincolo de frumusetea si salbaticia locurilor, Radu a trebuit sa faca fata si capriciilor vremii, de la furtuni de zapada la canicula si umiditate excesiva, sau a avut oportunitatea de a vedea animale pe care cei mai multi dintre noi le stim doar din documentare sau fotografii, de la bizoni, ursi grizzly, ursi negri, reni, elani pana la rasi sau maimute.

A dormit in toate locurile posibile, de la cort si hotel pana la hambare, celula de politie, statii de pompieri sau oficii postale si biserici

‘Cred ca cel mai mult am stat in Venezuela la hotel. Era foarte ieftin, 2 dolari pe noapte, si pentru motive de siguranta. in rest, am stat foarte mult la cort. si in locuri ciudate. in oficii postale — am traversat SUA pe iarna, noiembrie — inceput de ianuarie, iar oficiile postale sunt deschise in orasele mici 24 de ore din 24 si incalzite. in Mexic, la un moment dat am stat si intr-o inchisoare. Doua nopti, la politie. intr-o localitate de la baza vulcanului Orizaba, pe care l-am urcat, am intrebat daca pot sa ma gazduiasca la ei. Aveau doua celule si mi-au zis: ‘OK, care vrei’. in hambare. E parte din aventura pana la urma. Nu e important unde dormi’, spune tanarul cicloturist.

Radu a avut parte si de experiente ‘ca in filme’, mai putin placute, fiind jefuit de doua ori. ‘Prima data, la sud de capitala Mexicului, de un telefon. A doua oara am fost jefuit (de o geanta de haine — n.r.) in Panama, in capitala, de un tip care mi-a iesit cu un cutit in fata. A treia oara am avut o tentativa de jaf, in Guyana Franceza. Niste copii mi-au scos un pistol. I-am ignorat. Nu stiu daca era adevarat sau nu, parea de jucarie. Delincventa e foarte mare in randul copiilor in aceste tari’, a spus tanarul.

El a mai fost si in alte doua-trei zone in care i-a fost putin teama, din cauza reputatiei negative a locurilor in cauza, respectiv in Mexic, in Juarez, declarat cel mai periculos oras din lume in 2010, si in statul Chihuahua, insa nu a avut, din fericire, nicio problema. ‘A doua zona, in America Centrala, in El Salvador, iar nu a fost nicio problema, si in a treia in Venezuela, care trece acum printr-o criza’, a afirmat Radu.

Singura zona in care Panamericana se intrerupe este intre Panama si Columbia, fiind o zona de jungla, fara sosele, de evitat chiar si de cartelurile de droguri. ‘A trebuit sa iau barca. Ideea e ca ei (transportatorii — n.r.) se ocupau tocmai cu asta, cu trafic de droguri. Pretul cocainei este foarte mic in Columbia si ei aduc cateodata pasageri din Panama si din Columbia iau droguri, pe care le duc in partea cealalta’, a explicat acesta.

Atunci cand a plecat din tara, el avea in buzunar in jur de o mie de dolari canadieni si a luat cu el si un steag semnat de mai multe personalitati sportive din Romania — Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Ilie Nastase, Leonard Doroftei, Lucian Bute, Constantin Lacatusu, Alex Gavan, pe care l-a pus in locuri care i s-au parut emblematice pentru calatorie.

Dar initial, Radu Paltineanu avea un alt plan. Avea in intentie sa traverseze Americile strict de la Nord la Sud, prin 14 tari, pe un traseu de 24.000 de kilometri, intr-o calatorie care sa dureze in jur de noua luni. Ulterior, si-a schimbat planul, dorind sa ajunga in toate tarile continentale ale Americilor, lucru pentru care a fost nevoit sa calatoreasca in “zig-zag”, nu in linie dreapta.

‘Aveam, poate, 900-1.000 de dolari la mine, cand am plecat. Pe traseu foarte multa lume a donat bani si m-a ajutat. Am avut parte pe traseu si de multa ospitalitate. (…). Aveam de gand sa fac, cand am plecat, 120 de kilometri zilnic, cu un program foarte strict. (Am schimbat planul initial — n.r.) pentru ca am vrut sa am parte de mai multe experiente, am vrut sa vad mai multe locuri si sa experimentez sub diferite forme calatoria. Ea nu e nici macar pe sfarsit. Probabil ca va mai dura un an de zile pana termin, poate mai putin. Ideea este ca eu as dori sa ajung in capul Americii de Sud, in Ushuaia, undeva pe la sfarsitul lui februarie — inceputul lui martie anul viitor’, a declarat, pentru AGERPRES, Radu Paltineanu. Practic, el mai are de pedalat in jur de 13.000 de kilometri pana la punctul final al expeditiei, in tara de Foc.

Cel mai mult a pedalat pe zi, la un moment dat in Canada,183 de kilometri. ‘Media este de 70-80 de kilometri zilnic. Cam asa. Poate varia foarte mult. Ce fac eu nu e ciclism, ci cicloturism, o ramura a ciclismului prin care tu folosesti bicicleta ca sa vezi lumea, pana la urma. O faci pe bicicleta. Noi nu urmarim in cicloturism performante neaparat. E o metoda foarte originala de a vedea lumea si de a face, cum fac eu, expeditii, in sensul de a traversa continente, dar intr-o maniera mai autentica’, a subliniat tanarul.

Punctul de pornire a expeditiei a fost Deadhorse, Alaska, din apropierea Golfului Prudhoe, pe cea mai nordica sosea a Americii, Dalton Highway, ‘poate una din cele mai izolate din lume si una din putinele care urca la o latitudine atat de nordica’. Timp de 12 zile, Radu a dormit in pustiu cu frica de ursul grizzly, pescuind pentru a-si asigura mancare proaspata si gatindu-si hrana la primus. El a ajuns si in Coldfoot, un sat infiintat de cautatorii de aur, unde a avut onoarea sa infiga primul bold pentru Romania pe o harta unde cei care ajung in localitate sunt invitati sa marcheze tara, si eventual localitatea, de unde provin.

loading...
loading...
Spre TOP