Povestea romanului care a inventat testele psihologice pentru permisul auto in comunism! Testele care sunt acum sunt o prostie!

1163

In anii ’70, in plina perioada comunista, judetul Satu Mare se afla pe locul 1 la accidente mortale de masina. Situatia devine brusc importanta pentru partid, asa ca maiorul Tarpea, comandantul circulatiei de la acea vreme, este convocat de catre primul secretar care il insarcineaza cu rezolvarea problemei. Ajutorul care i se da maiorului este doctorul Virgil Enatescu, proaspat ajuns in orasul din nord-vestul Romaniei.

„Ne-am intalnit si am zis ca singura solutie este sa facem o testare psihologica inainte de inscrierea la concurs si la scoala si cei care ori sunt dementi, ori au imbatranit, poate sa fie el directorul directorilor, daca nu poate sa se concentreze ca atentie, nu e bun. Ca asta ma interesa, atentia, scara de personalitate si frica, sa nu aiba frica”.

Medicul isi da seama imediat de PERICOLUL persoanelor cu probleme psihice pe sosele, asa ca se apuca sa faca o lista cu prioritati, scrie A1.

“Am adunat testele de atentie, de memorie si de personalitate, ca astia care sunt schizoizi si agresivi sa nu ii mai bagi acolo si le-am dat la militie, am trimis psihologicii mei si acolo s-au dat testele. De ce la militie? Ca sa nu zica ca le iau eu „malaiul”. De asta a trebuit sa ma apar toata viata, ca am tot fost reclamat ca fac averi uriase. Dupa sase luni de zile, prima constatare a fost ca din cei testati de noi, nici unul nu a avut nici cel mai mic incident, nici vorba de accident. Era o curba a lui Gaus, pe care o stiam noi foarte bine. Cei mai multi sunt oameni normali, putini sunt cei care deviaza, pana la 8%. si asta am aplicat-o si noi aici, cam 8% din cei testati psihologic nu treceau”, povesteste doctorul Enatescu, conform obiectiv-sm.ro.

Astfel, testele psihologice care erau menite sa depisteze persoanele cu probleme de personalitate devin rapid utile: rata accidentelor mortale scade BRUSC iar reprezentanti ai altor judete imprumuta modelul testelor realizate de satmareni. Nu dureaza mult, iar foile cu intrebarile capcana ajung in toate colturile tarii.

34 de ani mai tarziu, o statistica pune peste Romania un voal de doliu. CINCI ROMaNI MOR ZILNIC in accidente rutiere.

Peste 1.900 de oameni au murit anul trecut in accidente produse pe strazile din Romania, arata datele Politiei facute publice de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. Numarul victimelor a crescut si in 2016, la fel ca in ultimii 6-7 ani, marcand un plus de 20 de persoane fata de 2015.

Una dintre principalele cauze ale numarului ridicat de accidente grave este chiar lipsa unor teste psihologice de actualitate, acestea fiind valabile doar pentru cei care dau examen pentru permisul profesionist.

„Testele care sunt acum, de indemanare si reflexe, sunt o prostie, pentru ca aici nu e vorba de performanta, de concurs, ci e vorba de condus corect. Aici nu trebuie sa stabileasca ca omul are aptitudini de concurent pe pista de concurs”, afirma doctorul.

intre timp, autoritatile dau vina doar pe pregatirea slaba a candidatilor, pe soselele pline de gropi si pe lipsa autostrazilor…