Stiri Romania

Povestea neromantata a romancei care a inspirat personajul Moneypenny din seria Bond! Churchill a propulsat-o in fruntea Serviciului de Operatiuni Speciale!

Vera Atkins, nascuta la Galati, in 1908, sta la baza crearii celebrului personaj Moneypenny, frumoasa secretara a sefei agentului James Bond.

Maria Vera Rosenberg, pe numele sau adevarat, este fiica unui industrias, nascut in Germania. „Atkins” era numele de fata al mamei, refugiata din Rusia in urma pogromurilor. Tatal ei, Max Rosenberg, om de afaceri, bancher, a avut succes in Romania, unde a facut avere considerabila.

Loading...

Iin anii 1930 acesta ajunsese sa-l consilieze pe regele Carol al II-lea in chestiuni financiare. Femeia care a devenit cel mai important spion din cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a nascut in Galati, pe 16 iunie 1908 si a emigrat in Marea Britanie in 1933, tanjind dupa viata sofisticata din Londra. Ca urmare, Max a decis sa ii ofere fiicei sale o educatie aleasa si a trimis-o pe Vera sa studieze la scoli private in Elvetia, Franta si Anglia.

Vera era foarte tanara cand a fost recrutata de serviciile de informatii britanice. in acea perioada frecventa inalta societate bucuresteana si devenise o apropiata a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg. Vera si-a schimbat numele pentru a-si ascunde originea evreiasca, iar dupa stabilirea in Marea Britanie a participat la numeroase misiuni secrete, in care s-a remarcat prin curaj si inteligenta. A avut o ascensiune rapida, ajungand in fruntea SOE, Serviciul de Operatiuni Speciale creat de Winston Churchill, scrie Adevarul.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, agentii sai s-au infiltrat in spatele liniilor inamice, au sprijinit luptatorii din miscarile de rezistenta, au distrus obiective vitale, i-au ajutat pe pilotii aliati sa evadeze si au transmis informatii Londrei.

“De o inteligenta feroce, comportament dintr-o bucata si abilitati de informator exceptionale, Vera a condus nenumarate misiuni in anii ’30. Dupa ce a inaintat in pozitiile executive ale SEO(Special Operations Executive), o agentie infiintata de catre Winston Churchill, a devenit sefa unei armate clandestine. Echipa ei se infiltra adanc in liniile inamice, lua legatura cu luptatorii Rezistentei, distrugea tinte vitale, ajuta prizonierii Aliati sa evadeze, asasina soldati germani si transmitea informatii Londrei”, se arata in cartea numita, cum altfel, Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din Romania din al Doilea Razboi Mondial“, scrisa de canadianul William Stevenson si publicata de Editura Polirom, in februarie 2014.

Dupa 10 ani de activitate in spionaj, s-a retras in 1947 si s-a stabilit intr-un sat din Anglia. Vera si-a trait viata intr-o discretie absoluta, iar numele ei a ramas necunoscut pana in anul 2000, cand a murit la data de 24 iunie 2000, in localitatea britanica Hastings, Sussex , la vasta de 92 de ani. William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat sa-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent si i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cat mai fidel viata si personalitatea celei care continua sa fie si astazi un model pentru servicii.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP