Povestea neromantata a incoronarii Regelui Mihai! „Am crezut ca-mi vor lua toate jucariile!”

1014

In dimineata zilei de 20 iulie 1927, la orele 2:15, la castelul Pelisor din Sinaia, Regele Ferdinand I, ”Regele tuturor romanilor”, moare. In aceeasi zi, nepotul sau, principele Mihai, in varsta de doar cinci, devine rege al Romaniei. Sunt 90 de ani de cand Regele Mihai a fost incoronat.

Mihai s-a nascut intr-o zi de 25 octombrie, in 1921. Venirea lui pe lume a fost dificila, Regina Maria fiind cea care scria, in insemnarile sale zilnice, ca s-a termut pentru viata lui Mihai: „La un moment dat, ne-am temut groaznic cu totii ca nu va supravietui copilul”.

Insa cel mic a fost sanatos tun si dupa doar cinci ani de viata destinul i-a fost schimbat radical. Era proclamat rege, iar apelativele se schimbasera. Nimeni nu-i mai spunea ”baietel” sau ”Mihaita”, acum toata lumea i se adresa cu ”Majestate”. Asta l-a speriat. intr-un interviu acordat scriitorului Mircea Ciobanu, Regele i-a marturisit cu sinceritate: „Am crezut ca-mi vor lua toate jucariile”, arata A1.

Din cauza varstei, prerogativele demnitatii regale au fost asumate, in 1927, de o Regenta (1927-1930), in componenta careia intrau unchiul regelui, principele Nicolae, patriarhul Miron Cristea si Gheorghe Buzdugan, presedintele Curtii de Casatie si Justitie. Mihai I a studiat sub indrumarea celor mai ilustri profesori.

La 23 august 1944, ora 22.30, prin Proclamatia catre tara, difuzata de posturile de radio, regele Mihai anunta „iesirea noastra din alianta cu puterile Axei si imediata incetare a razboiului cu Natiunile Unite”.

In acelasi timp, s-a anuntat formarea unui guvern de uniune nationala care a fost insarcinat cu incheierea pacii cu Natiunile Unite: „din acest moment inceteaza lupta si orice act de ostilitate impotriva armatei sovietice, precum si starea de razboi cu Marea Britanie si Statele Unite”.
Comentand desfasurarea evenimentelor din august 1944 din Romania, radiodifuziunea britanica relata chiar in 23 august: „gestul Romaniei va avea efecte profunde”, iar postul de radio american din Europa, din aceeasi seara, sublinia: „De acum inainte Romania este un nou aliat in tabara Natiunilor Unite, ea manifestand vointa de a se alatura la lupta care se duce impotriva inamicului comun”.

Radio Paris conchidea: „Franta considera ca, prin urmarile actului de la 23 August 1944, Romania a contribuit la reducerea duratei razboiului cu cel putin sase luni”.

In urma incheierii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, monarhul roman a fost decorat cu ordinul Pobeda (Victoria), cea mai inalta distinctie militara sovietica si una dintre cele mai rare din lume ”pentru actul curajos al cotiturii hotarate a politicii Romaniei spre ruptura cu Germania hitlerista si alierea cu Natiunile Unite”.

Ordinul Pobeda a fost acordat doar de 20 de ori, mai multor lideri sovietici, dar si la cinci lideri straini, intre care si regele Mihai I.

Dupa 1944, treptat, atributiile regelui au fost reduse pana cand au devenit simbolice, ca urmare a strategiei puterii politice de la Moscova. in 1947, in conditiile ocupatiei militare sovietice si a eliminarii de pe scena politica romaneasca a partidelor politice traditionale, PNt si PNL, monarhia a devenit ultimul obstacol in calea subordonarii tarii intereselor dictate de Moscova.

La 30 decembrie 1947, politicienii comunisti l-au fortat pe regele Mihai I sa abdice si sa paraseasca tara, in ianuarie 1948, impreuna cu familia. La scurt timp, acesta a facut declaratii privind abdicarea sa fortata. Reactia conducerii comuniste nu a intarziat sa apara, in urma deciziei Consiliului de Ministri din 22 mai 1948, familiei regale i s-a retras cetatenia romana si i s-au confiscat bunurile membrilor sai.

Mihai I s-a casatorit la 10 iunie 1948, la Atena, cu Ana de Bourbon Parma, din familia regala a Danemarcei. Altetele lor regale au cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) si Maria (n. 1964).