Povestea Mariei, fata de preot cu 10 pe linie! Face naveta zilnic, cate 40 de kilometri dus-intors! Gestul lui Iohannis fata de tanara!

16155

Are 10 pe linie din scoala generala si pana azi, cand a ajuns in clasa a XII-a la Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu, cel mai prestigios liceu din Buzau. Isi uimeste zilnic colegii si profesorii cu performantele scolare si isi doreste sa devina medic pediatru pentru ca iubeste foarte mult copiii.

Maria Burlacu este fata preotului si a profesoarei de romana si religie din localitatea buzoiana C.A. Rosetti. Zilnic face naveta din Lunca, satul sau natal, si pana la scoala din Buzau, dar asta nu o impiedica sa invete zi si de zi si sa-i uimeasca pe toti cu rezultatele ei. O fata linistita, cu un bun simt cum rar mai intalnesti la tinerii din ziua de azi, dar, dincolo de asta, o fata de nota 10. La figurat, dar si la propriu, scrie Libertatea.

Din scoala generala si pana in ziua de azi, cand este in clasa a 12-a, Maria a avut media 10 pe linie an de an. Asta desi in prezent invata la cel mai prestigios liceu din Buzau, o unitate de invatamant cu pretentii, cu rezultate remarcabile, pentru care a fost apreciata recent inclusiv de presedintele Klaus Iohannis.

”Am invatat in satul Lunca, din comuna C.A. Rosetti. Am intrat la Hasdeu la Mate-Info, cu 9.94. Am crezut ca va fi foarte greu. Veneam de la o scoala din mediul rural. La inceput, am sperat sa fiu in prima jumatate a clasamentului din clasa in care am intrat, fara sa stiu de ce sunt in stare, apoi am facut tot posibilul sa termin cu 10 primul semestru, iar de atunci s-a tot repetat povestea, pana acum. Pe parcurs, mi-am dat seama ca se facea scoala si la tara si ca poti invata oriunde”, a povestit Maria pentru Libertatea.

Face naveta zilnic, cate 40 de kilometri dus-intors. Dimineata merge la liceu cu microbuzul, iar dupa-amiaza o iau parintii. A ales sa faca naveta pentru ca stie ca acasa are tot ce-i trebuie. „Am tot sprijinul, nu-mi ramane decat sa invat, de restul se ocupa parintii mei”, spune Maria.

Cea mai mica nota a adolescentei de la Lunca a fost 7.00, la limba franceza. Spune ca s-a intamplat asta pentru ca nu era fizic in cea mai buna zi a ei. ii era rau cand a dat lucrarea notata ulterior cu 7. Maria nu s-a lasat insa, ci a continuat sa ia 10 dupa 10, iar la final de semestru a avut tot media maxima.

si, in timp ce adolescentele de varsta ei merg in cluburi, in discoteci sau au iubiti, Maria spune ca nu e momentul pentru astfel de lucruri. isi doreste atat de mult sa invete, sa devina Om, incat alege sa si dedice aproape tot timpul studiului. Chiar si asa, spune ca ”incearca sa fie sociabila” si nu rateaza petrecerile de majorat ale colegilor ei.

”Uneori invat de cand ajung acasa, dupa ore, pana la 12 noaptea. Parintii mei imi spun sa nu mai invat atat, sa petrec timpul si altfel. Mereu imi spun ca ei isi doresc un copil sanatos, nu un copil de 10, insa au inteles ca aceasta e alegerea mea si ma sprijina in tot ce fac. Uneori am foarte putin timp liber, iar atunci imi place sa cant, sa pictez sa ma plimb cu familia sau cu prietenii. Iubit? Nu e momentul acum, prioritara e scoala. incerc sa fiu sociabila, insa si pana acum cred ca mi-a iesit. Nu ratez petrecerile de majorat ale colegilor”, mai spune Maria.

si cum e in clasa a 12-a si nu mai e mult pana la terminarea liceului, Maria se pregateste intens pentru Medicina, desi adora matematica. insa parca mai mult iubeste copiii, de aceea vrea sa devina medic pediatru. Are de gand sa studieze in tara, pentru ca si aici se invata carte, iar tara are nevoie de medici tineri, de medici buni.

”inca din gimnaziu am oscilat intre matematica si medicina, dar acum ma pregatesc pentru medicina si pastrez matematica drept rezerva. Cred ca vreau pediatrie, imi plac foarte mult copiii si consider ca pentru un copil ai o alta daruire, faci tot ce poti sa-l salvezi. Fac pregatire la biologie si la chimie pentru admitere si nu pot spune ca nu am emotii, e un examen serios, un examen nou”, spune adolescenta.

”scoala este o prioritate anul acesta iar la aceste rezultate nu as fi putut ajunge fara sprijinul dragilor mei profesori. Admir profesorii de matematica si chimie, asa s-a intamplat in general, dar si acum in liceu, pe profesorul meu de matematica Marius tarlea, pe profesoara de chimie Cristiana Sicgim, pe Madi Mocanu de Biologie, pe doamna mea diriginta Luminita Popescu. Cu totii sunt profesori care ne-au ajutat sa ne explice atat de bine astfel incat de multe ori sa putem invata chiar din clasa materia”, spune eleva de 10.

Dar dincolo de studiul pentru viitoarea sa cariera, Maria Burlacu are o mare pasiune: aceea pentru cant si pentru portul romanesc. Adolescenta ia lectii de canto si nu de putine ori a urcat pe scena la diverse emisiuni sau concursuri organizate pe plan local de Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau.

Recent, Maria Burlacu a trait o alta experienta inedita: a mers la Cotroceni alaturi de o echipa de elevi si profesori pentru ca „Hasdeu” a fost premiat de catre presedintele Klaus Iohannis.

”Am fost cu domnul director Ionel Banu, cu domnul director adjunct tepelus si alaturi de alti trei colegi, eu am fost reprezentantul elevilor. A fost un moment emotionant, o mare responsabilitate stiind ca sunt reprezentanta tuturor hasdeenilor. L-am admirat pe domnul presedinte ca a tinut sa ofere diplome scolilor, recunoscand astfel meritele educatiei romanesti”, a relatat Maria.