Stiri Romania

Povestea lui Gavroche de Romania! In anii 90 a fost personajul cel mai cunoscut peste granitele tarii, dupa Ceausescu si Comaneci!

Se spune ca o imagine face cat 1000 de cuvinte. De la aparitia aparatului de fotografiat fiecare moment al istoriei a avut parte de cel putin o imagine marca.

Daca ma intrebati pe mine, Revolutia din decembrie 1989 va fi intotdeauna reprezentata in spiritul ei de imaginea pustiului infasurat in steag publicata pe coperta revistei Paris Match in acele zile.

Florin Vieru avea 14 ani in 1989 si venea din comuna Dobroesti. El era cel de-al noualea copil al vaduvei Vieru. in dimineata aceea scapase de indatorirea lui principala, aceea de a sta la coada la paine, si batea mingea in strada cu tovarasii sai de joaca.

„Veneau oamenii din Bucuresti si se adunau in fata Primariei din Dobroesti. Au inceput sa strige «Jos comunismul!». “Atunci ne-am lipit si noi de ei si am intrat in primarie unde am distrus tot ce era legat de comunism”, isi aminteste el.

Loading...

Florin s-a urcat pe o cabina telefonica si a smuls un steag din balconul primariei si a iesit la indemnul prietenilor in soseaua Pantelimon la ora 11. De acolo, au luat un camion care i-a lasat la Intercontinental. Dupa o noapte de groaza in zona Pietei Universitatii, a ajuns la Televiziune.

Speriat fiind de mortii si ranitii intalniti pe strazi, ar fi vrut sa se intoarca acasa, dar a fost dus mai departe de valul de oameni. Steagul luat de la primarie l-a purtat tot timpul cu el. Nici n-a bagat de seama cand a fost fotografiat prima data de reporterii de la „Paris Match”, arata antenasatelor.

Cand a realizat ca i se fac poze, Forin s-a infasurat in steag si a privit in ochiul magic al aparatului foto, gandindu-se ca, daca va muri, macar ai lui il vor recunoaste.

Florin, supranumit de aceeasi publicatie „Le Gavroche de Bucarest” a fost personajul cel mai cunoscut peste granitele tarii, dupa Ceausescu si Nadia Comaneci. Dobroiestiul, locul unde traia el cu familia, devenise in acele zile un adevarat pol al presei mondiale. Zeci de reporteri de televiziune asaltau poarta casei in cautarea mai multor informatii.

Mama lui, Elena, si apoi, rand pe rand, surorile: Danuta, Sofica, Licuta, Liliana, Zenovica, Mariana si fratii Ionel si Viorel au fost intervievati si fotografiati. Erau celebri! Chipul sau a aparut pe calendare si pliante care s-au vandut cu miile in acea perioada in tara

Florin Vieru isi aminteste ca din steag a facut banderole si le-a impartit celor pe care-i intalnea in Bucuresti pe data de 22 decembrie 1989. Dupa doua zile, epuizat si cu uniforma scolara plina de sange, a ajuns inapoi, acasa. La scurta vreme, pe strada Progresului, la nr. 24, aveau sa soseasca pachete cu alimente si imbracaminte din Franta.

Miliardarul Bernard Tapie s-a oferit sa il infieze, dar mama nu a dorit. in acelasi timp, Florin a primit de la Asociatia Revolutionarilor si titlul de erou.

„Le Gavroche de Bucarest” pleaca mai tarziu cu un grup de revolutionari in Franta, la un meci de fotbal al echipei nationale, si dupa aceea in Anglia. Cu ocazia vizitei doamnei Hilary Clinton din 1996, Florin Vieru, aflat alaturi de membrii Asociatiei 21 Decembrie, care s-au ocupat de organizare, i-a inmanat acesteia un tablou si un steag romanesc cu gaura in locul stemei.

Sotia presedintelui Americii i-a oferit in schimb o scrisoare de multumire, aflam din publicatia on line istorie-pe-scurt.ro.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP