Stiri

Povestea impresionanta a masinii Regelui Mihai! Comunistii au blindat automobilul cu o armatura de cinci tone! Ceausescu i-a facut-o cadou liderului comunist Santiago Carrillo!

In 1977, Nicolae Ceausescu ii face cadou lui Santiago Carrillo, liderul Partidului Comunist din Spania, ”fratele sau”, o limuzina ”Cadillac”. Modelul, un ”75 Imperial”, de o frumusete rara, fusese confiscat de catre Guvernul Petru Groza de la Regele Mihai I, dupa abdicarea acestuia. A fost blindata, cu o armatura de cinci tone, si donata lui don Santiago.

Regele Mihai I al Romaniei a fost un mare iubitori de masini. In perioada interbelica a primit un ”Cadillac 75”, cel mai ambitios model al faimoasei marci. Masina dispunea de un motor V8, de 5640 cc, ce dezvolta 150 de cai putere. Pentru a ne face o impresie, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial motorizarea respectiva avea sa se regaseasca pe faimoasele tancuri M5. Majestatea Sa nu utilizeaza prea des automobilul, care ajunge pe 30 decembrie 1947 cu foarte putini kilometri la bord.

Loading...

Dupa instaurarea Guvernului Petru Groza, ”Cadillac”-ul trece in proprietatea statului. Comunistii decid sa-l blindeze. I se aplica armura si ajunge sa cantareasca…cinci tone. Consuma 35 de litri la suta de kilometri. Este abandonat dupa cateva drumuri si intra intr-o stare de conservare. Pana in 1977, cand Nicolae Ceausescu aude ca don Santiago Carillo, liderul Partidului Comunist din Spania, are nevoie de asa ceva. PCE intrase de curand in legalitate, dupa decesul dictatorului Francisco Franco, in 1975, iar vremurile erau agitate. ”Ceausescu mi-a dat acest Cadillac, care, sincer, avea pe el atata armura incat parea un autobuz. Il furase de la Regele Mihai. Pe strada facea un zgomot infernal”, avea sa-si aduca aminte Carillo, in ”Automobilul in istoria Spaniei”, arata A1.

Carillo devenise un apropiat al lui Ceausescu, petrecandu-si, ani la rand, concediul in Romania, in luna august. ”Acest lucru s-a pastrat si dupa ce Santiago a plecat de la puterea partidului, in 1982”, spun ziaristii iberici.
In 1977, in momentul cedarii sale, automobilul a ajuns pe…propriile roti in Spania. De la Nisa a fost preluat chiar de catre Jorge Carillo, fiul liderului comunist iberic, care l-a condus pana in patria lui Cervantes, pentru a se lamuri exact de calitatile acestuia. ”Bestia” avea sa fie destul de utilizata. Ani buni ii (con)ducea pe liderii comunisti, precum francezul Georges Marchais ori italianul Enrico Berlinguer, cu care Carillo pusese baza asa numitului ”eurocomunism”.

”La o calatorie din Asturias, a luat foc. Era sa ard in el, asa ca l-am abandonat”, declara, in 1991, Carillo. ”Cadillac”-ul ”Imperial” era tras in garajul PCE vreme de zece ani, pana cand noii sefi ai partidului decideau sa-l vanda. Ajungea, alaturi de un ”Seat 132”, ce apartinuse unui alt lider comunist iberic, ”sora” cu Ceausescu, Dolores Ibarruri, intr-un depozit in Paracuellos del Jarma.

Actualmente, masina Regelui Mihai, furata de Ceausescu si daruita unui ”tovaras – frate si pretin” din Spania, odihneste, in stare de functionare, intr-o colectie privata din Madrid.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP