Stiri Romania

Povestea demna de un film cu happy end a Aninei Ciuciu! Tanara de etnie roma din Romania ar putea ajunge in Senatul Frantei!

O tanara rroma din Romania ar putea intra in istoria Frantei, daca va deveni senator al acestei tari. Anina Ciuciu, fost consilier onorific pentru problemele romilor in Guvernul Victor Ponta si absolventa a universitatii Sorbona, candideaza luna viitoare la un fotoliu in Senatul francez, sfidand traditia camerei superioare a legislativului francez, relateaza France 24, care a realizat un interviu cu tanara. Daca va castiga, Ciuciu va fi prima femeie roma din Senatul francez.

Calatoria Aninei Ciuciu catre candidatura pentru un loc in Senatul francez, la alegerile de luna viitoare, a fost neobisnuita. Romanca vrea sa foloseasca acest lucru in avantajul membrilor defavorizati ai circumscriptiei unde candideaza, Seine-Saint-Denis, unde se afla cele mai sarace suburbii ale Parisului.

Biografia lui Ciuciu este departe de norma statistica. Senatul francez, gazduit in Palace de Luxembourg, o cladire opulenta din centrul Parisului, este considerat, in general, domeniul politicienilor barbati, in varsta. Trei sferturi dintre senatorii francezi sunt barbati, iar media de varsta este 64 de ani.

La polul opus, Ciuciu, absolventa a prestigioasei universitati Sorbona si viitor avocat, s-a nascut intr-o familie de romi din Romania, in urma cu 27 de ani. Ea a decis, insa, sa se lanseze in “aventura” de a candida pentru un mandat in Senat.

in prezent aflata in practica la Amnesty International, Londra, Ciuciu s-a intalnit cu reporteri FRANCE 24 in vizita sa acasa, intr-un cartier al Parisului. Ea locuieste in Arondismentul XX, desi isi petrece “majoritatea timpului”, dupa cum spune chiar ea, la Seine-Saint-Denis, un departament format din suburbii, mai la nord. Acolo se afla sediile celor doua organizatii din Franta cu care colaboreaza tanara : “La Voix des Roms” (Vocea romilor) si “Le Mouvement du 16 mai” (Miscarea 16 mai). Aceasta din urma este numita dupa ziua din 1944 cand detinutii romi din lagarul de concentrare Auschwitz s-au ridicat impotriva nazistilor care voiau sa ii trimita in camerele de gazare.

Loading...

“Genocidul romilor a fost culmea rasismului si sper ca nu se va repeta”, spune Ciuciu. “insa este important sa discutam despre trecut si sa fim vigilenti pentru ca, aproximativ peste tot in Europa, vedem reaparitia unor instrumente de discriminare si excluziune care seamana cu cele din acea perioada”, a adaugat ea.

Cu toate acestea, trecerea de la activism la politica reprezinta un salt. “Cand Europe Ecologie Verzii – mi-au oferit un loc pe lista lor (pentru Senat – n.r.) nu am fost convinsa imediat”, marturiseste romanca. “Nu am crezut in politica drept mijloc de a provoca o schimbare. Si am avut o experienta initiala pe care nu am gasit-o placuta”, adauga ea.

In 2014, fostul premier roman Victor Ponta a numit-o consilier onorific pentru problemele romilor.

“M-am oprit imediat ce am inteles ca nu va schimba nimic pentru oamenii care sufera”, a explicat Ciuciu. Sintagma “oamenii care sufera” apare des in discutiile cu tanara, fie ca discuta despre copiii romi din mahalale, de migrantii de la calais dau de tinerii din cartierele cu probleme. Aceasta este, de altfel, un ecou al propriei povesti de viata a romancei, spusa intr-o carte cu titlul “Sunt roma si aceasta raman”.

in 2014, fostul premier roman Victor Ponta a numit-o consilier onorific pentru problemele romilor.

“M-am oprit imediat ce am inteles ca nu va schimba nimic pentru oamenii care sufera”, a explicat Ciuciu. Sintagma “oamenii care sufera” apare des in discutiile cu tanara, fie ca discuta despre copiii romi din mahalale, de migrantii de la calais dau de tinerii din cartierele cu probleme. Aceasta este, de altfel, un ecou al propriei povesti de viata a romancei, spusa intr-o carte cu titlul “Sunt roma si aceasta raman”.

Cartea spune povestea unei fete nascute la Craiova, intr-o familie de romi care se lupta cu discriminarea si cu lipsa locurilor de munca si care a decis sa paraseasca tara cand copila avea sapte ani. “Mandra sa fiu roma” aminteste de conditiile mizere dintr-o tabara pentru romi in Italia, de rusinea de a cersi in pietele din Franta, de ordinul de expulzare primit de la autoritatile franceze, dar si de salvarea aparuta sub forma lui “Madame Jacqueline”. Datorita adresei oferite de profesoara din Bourg-en-Bresse pentru ca familia sa poata declara ca are domiciliu, Anina si surorile ei au putut merge la scoala. Desi, teoretic, toti copiii din Franta au dreptul la educatie, unii primari cer ca acestia sa aiba adresa.

«Eu am avut noroc, dar nu ar trebui sa depinda de noroc. Accesul la educatie pentru toti copiii republicii, aceasta este promisiunea pe care vreau sa o respecte institutiile”, spune Ciuciu, 20 de ani mai tarziu.

Ciuciu se intoarce intotdeauna la cei marginalizati, la cei uitati. De fapt, daca va fi aleasa in Senat, vrea sa deschida usile Palace de Luxembourg pentru ei, amintindu-si de doua fete pe care le-a cunoscut la o manifestatie a La Voix des Roms, care au spus ca nu au vazut niciodata Catedrala Notre Dame, desi locuiau numai la cateva statii de metrou distanta de monument, in locuinte sociale.

“Se intampla sa fiu roma. intotdeauna mi-am asumat aceasta parte a identitatii mele (…), chiar si cand oamenii m-au sfatuit sa o ascund”, afirma ea, adaugand ca o eventuala alegere a sa ar reprezenta “un simbol puternic, istoric chiar, in Franta, tara drepturilor omului si Revolutiei”.

Aproximativ jumatate dintre circumscriptiile pentru Senatul francez vor organiza alegeri anul acesta. Astfel, francezii vor desemna, pe 24 septembrie, 171 din totalul de 348 de alesi din camera superioara a legislativului. Ei vor avea mandate de sase ani. Senatorii sunt alesi prin vot universal indirect, ceea ce inseamna ca un colegiu electoral format din alti reprezentanti alesi, precum parlamentari sau consilieri regionali, sunt cei care fac, in ultima instanta, alegerea.

Sursa: Digi24

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP