Stiri Romania

Povestea artistului roman care a trait pana la batranete printre gunoaie! Acum are expozitie la Londra!

Romanul Ion Barladeanu este un artist care are o poveste foarte interesanta – a devenit cunoscut din intamplare, in timp ce traia de multi ani in ghena de gunoi a unui bloc, iar acum operele sale sunt expuse in Marea Britanie.

Acum in varsta de 71 de ani, Barladeanu a ramas pe strazi dupa Revolutia din 1989. Acolo insa si-a descoperit pasiunea pentru colaje. Nascut intr-un sat din judetul Vaslui, are doar sapte clase primare si a studiat doi ani la scoala populara de arte.

A trait aproape 20 de ani in ghena de gunoi a unui bloc, perioada in care a si devenit un artist – confectionand colaje din reviste si din alte gunoaie pe care le gasea, satirizand atat fosta natiune comunista, cat si cultura capitalista, a celebritatilor, pe care odata o admira, scrie site-ul It’s Nice That.

Loading...

In anul 2008, a fost descoperit de un proprietar de galerie, iar prima sa expozitie i-a adus faima in Romania, dupa care a trecut granita, cand opera sa a fost expusa la un targ de arta din Basel, in anul urmator, arata ziare.com.

Viata sa s-a transformat de atunci, galerii si colectionari din toata lumea vazandu-i colajele drept o perspectiva unica asupra unui moment esential din istoria Romaniei.

Acum, batranul are propria expozitie in Marea Britanie, la Gallery of Everything, de la Londra, si lucreaza in continuare la colaje: „Respect cataloagele si revistele de arta – nu imi place sa le tai pentru colaje”.

Barladeanu crede ca succesul sau se datoreaza reactiilor sale oneste la contextul social, iar satira artistica este in continuare importanta „pentru ca ea construieste caracterul, atat al artistului, cat si al publicului”. Printre cei despre care sustine ca l-au influentat se numara Andy Warhol si Salvador Dali, precum si artistii romani Gili Mocanu si Dumitru Gorzo.

De asemenea, operele sale au mai fost expuse si la Paris si Copenhaga, alaturi de ale unor artisti precum Warhol si Marcel Duchamp.

Batranul este si subiectul unui film realizat de Alexandru Nanau – un documentar de rasunet, „Lumea vazuta de Ion B.”, care a obtinut in 2009 premiul EMMY International la categoria Arts Programming.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP