Planta interzisa care trateaza cele mai grave boli din lume, printre care epilepsia, cancerul si scleroza multipla

2638

Canabisul este una dintre cele mai controversate plante din intreaga lume. Desi este interzisa in majoritatea tarilor si este clasificata ca fiind un drog, ea este un real medicament ce poate trata un numar foarte mare de boli grave. Citeste in continuare pentru  a afla mai multe despre potentialul medical al acestei plante.

Epilepsie, cancer, scleroza multipla… sunt diagnostice care dau fiori numai la auzul lor. Confruntarea directa cu aceste boli este dramatica atat pentru pacienti, cat si pentru familiile lor. Multi sunt dispusi sa incerce tratamente noi, dar controversate sau neaprobate in unele tari. In aceasta categorie este inclus si canabisul medicinal. Desi reprezinta unul dintre cele mai promitatoare medicamente la ora actuala, terapia cu canabis nu este inca utilizata pe scara larga in medicina. Motivul? Sunt necesare mai multe studii clinice, iar regulile necesare pentru desfasurarea acestora sunt atat de stricte incat cercetatorilor le este foarte greu sa obtina aprobari.

Terapia cu canabis in lume

In Europa, marijuana medicinala este legalizata si se utilizeaza in practica medicala curenta din Olanda, Finlanda, Germania, Austria, Cehia, Italia, Portugalia, Spania, Elvetia (doar 4 cantoane). In Romania, desi legislatia a dat unda verde pentru folosirea marijuanei in scop medicinal, medicamentele pe baza de canabis nu sunt disponibile in tara noastra fiindca niciun furnizor nu a cerut aprobare de punere pe piata a unui astfel de produs. In SUA, la nivel federal, utilizarea canabisului este interzisa. Insa, la nivel de stat, legea permite terapia cu canabis in 23 de state si capitala Washington DC.

Ce contin medicamentele din canabis?

Termenii „marijuana” si „canabis” se refera la planta Cannabis sativa (canepa) si produsele derivate din aceasta. Canabidiol (CBD) si tetrahidrocanabidiol (THC) sunt compusi chimici gasiti in planta de canabis care sunt responsabili de actiunea medicinala. THC este substanta psihoactiva din canabis, responsabila de efectele psihogene ale plantei, iar CBD – cea non-psihoactiva, care nu produce reactiile fiziologice pe care le exercita THC. Aceste substante chimice si altele inrudite fac parte din familia canabinoizilor. Medicamentele cu canabis utilizate in practica medicala au indicatii diferite in functie de raportul dintre compusi. Cele cu continut mai ridicat de THC sunt utilizate de obicei in managementul durerii. In epilepsie au dat rezultate preparatele cu continut crescut de canabidiol.

Cum actioneaza canabisul la nivelul creierului?

In creier exista receptori de canabinoizi, care controleaza aspecte precum intensitatea durerii, foamea, somnul, starea psihica, reglarea centrala a functiilor motorii, starea de greata si varsaturi, presiunea intraoculara, memoria, neuroprotectia, dezvoltarea tumorala, motilitatea gastro-intestinala. Potrivit unui amplu studiu publicat in Pharmacological Reviews (2006), oamenii de stiinta au identificat ca organismul nostru secreta o serie de canabinoizi endogeni, numiti endocanabinoizi, care impreuna cu receptorii din creier alcatuiesc un sistem complex implicat in reglarea functiilor enumerate mai sus. Modularea activitatii sistemului endocanabinoid prin crearea unor tratamente pe baza de canabis reprezinta una dintre cele mai promitatoare terapii la ora actuala.

Studiile in acest domeniu sunt cat se poate de interesante. O cercetare realizata la Universitatea din Liverpool, publicata in Behavioural Pharmacology (2005), identifica un tip specific de receptori de canabinoizi, numiti CB1, care sunt implicati in stimularea apetitului si a comportamentului alimentar. Acest efect este responsabil pentru aparitia dependentei de snacks-uri si a acelui obicei de a rontai intre mese. Acesta este si motivul pentru care consumul de canabis poate fi folosit medical pentru a creste pofta de mancare in cazul pacientilor afectati de chimioterapie sau SIDA, ajutandu-i de asemenea la reducerea starilor de greata si varsaturi. Tot datorita efectului de stimulare a apetitului, canabisul ar putea fi utilizat pentru a trata anorexia indusa de imbatranire in cazul varstnicilor, in special pentru cei cu boala Alzheimer, potrivit International Journal of Geriatric Psychiatry. In plus, canabinoizii pot fi in masura sa incetineasca procesul degenerativ in boala Alzheimer prin prevenirea inflamatiei induse prin depunerea placilor amiloide.

Receptorii de canabinoizi s-au dovedit extrem de activi in controlul durerii cronice si al spasticitatii. Multi pacienti cu scleroza multipla care au utilizat tratamentul cu canabis au raportat o reducere semnificativa a simptomelor, cum ar fi spasticitatea musculara, dureri la nivelul extremitatilor, tremor, disfunctii intestinale. Studii pe aceasta tema au fost publicate European Neurology, publicatie de referinta in domeniul neurologiei.

Boli ce pot fi tratate cu ajutorul canabisului

Sindromul de stres post-traumatic. Persoanele care sufera de stres post-traumatic pot beneficia de efectele unui medicament pe baza de canabis aprobat pentru tratamentul anorexiei si senzatiei de greata in randul pacientilor cu cancer sau SIDA. Acest tratament favorizeaza incetarea sau reducerea intensitatii cosmarurilor pe care le au pacientii cu tulburari de stres post-traumatic. Potrivit Journal of Psychoactive Drugs, New Mexico a fost primul stat unde s-a permis utilizarea canabisului medicinal pentru a trata sindromul de stres post-traumatic, dupa ce un studiu a relevat o reducere cu 75% a simptomelor in randul participantilor cu aceasta tulburare.

Cancer. Persoanele cu cancer si cele cu SIDA sunt cele doua categorii de pacienti pentru care terapia cu canabis poate fi utilizata cel mai frecvent. In SUA, potrivit National Cancer Institute, sunt doua medicamente pe baza de canabis aprobate pentru a trata anorexia, casexia, greata, varsaturile. Mai nou, cercetarile au descoperit ca tratamentul cu canabis ar putea ataca direct celulele canceroase. Canabinoizii inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si chiar induc moartea acestora, fara a afecta celulele sanatoase din jur.

Scleroza multipla. Canabisul poate oferi ajutor pentru mai multe simptome ale sclerozei multiple, dar cele mai incurajatoare rezultate se refera la spasticitate. Pacientii cu scleroza multipla intampina mari probleme din cauza spasticitatii: articulatii rigide, contractii musculare involuntare, tulburari de echilibru. Studiile pe animale, dar si cele clinice au aratat ca administrarea unui extract din canabis, ce contine atat THC, cat si CBD, permite reducerea numarului si severitatii episoadelor spastice.

Epilepsie. Canabisul este utilizat empiric, ca planta medicinala, de mii de ani in tratamentul epilepsiei. In ultimul timp insa a fost analizata aceasta varianta terapeutica din punct de vedere al sigurantei si eficientei, iar cele mai recente cercetari, publicate in prestigioasa revista The Lancet, s-au concentrat asupra utilizarii canabisului pentru copii cu forme de epilepsie rezistenta la tratamentele actuale. Oricum, efectele secundare ale medicamentelor antiepileptice pot fi foarte dure pentru copii si tineri, de aceea un numar tot mai mare de parinti sunt interesati de solutii alternative sigure si mult mai usor de tolerat. In momentul de fata este in plina derulare un test clinic, efectuat in premiera mondiala in Australia si condus de oameni de stiinta din Melbourne, in cadrul caruia 180 de persoane vor primi un produs pe baza de canabis ce se administreaza pe cale inhalatorie. Cercetatorii vor sa afle daca acesta este mai eficient in reducerea crizelor decat administrarea medicamentului pe cale orala.

Tu ai auzit pana acum despre tratamentele cu canabis? Ce parere ai despre potentialul terapeutic al acestor metode de tratament?