Peste doua milioane de turisti straini au cheltuit in Romania aproape un miliard de euro in primele noua luni din 2017!

586

Peste doua milioane de turisti straini au fost cazati in structurile de cazare turistica, cheltuielile acestora ridicandu-se la 4,6 miliarde de lei, in primele noua luni din 2017, afacerile si conferintele fiind principalele motive ale sejurului, potrivit datelor publicate vineri de INS.

In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 2,1 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 4,67 miliarde de lei. Turistii nerezidenti sositi in Romania au cheltuit in medie 2.159,8 lei/persoana in primele noua luni din 2017.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania, in primele noua luni din 2017, este reprezentat de afaceri, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (58,3% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 60,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in tara l-a reprezentat calatoriile in scop particular (41,7% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (64,5%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (89,3%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 42,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 35,1%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri au reprezentat 47,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 49,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,1% ṣi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (77,0% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare si autobuze cu 7,9%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 2,6%.

Numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul al treilea din 2017 a fost de 960.500, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la peste doua miliarde de lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania in trimestrul al treilea din 2017 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (55,5% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 58,9% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (44,5% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (61,7%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,5%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 18,2%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 43,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 35,6%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 55,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 49,8% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,5% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,9% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 13,6%, urmate de autocare si autobuze cu 8,1%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 3,4%.