Sanatate

Pasta ta de dinti contine acest ingredient periculos? Iata ce efecte are asupra sanatatii organismului tau!

 

Triclosanul este un nou ingredient periculos ce se regaseste in compozitia celor mai multe dintre sortimentele de paste de dinti din comert. Desi exista mai multe pareri in jurul acestei substante, exista o parere comuna care afirma faptul ca poate cauza mai multe tipuri de boli.

Un nou studiu sustine ca o substanta chimica frecvent intalnita in pasta de dinti si in sampon, si anume triclosanul, ar putea fi vinovatul principal de distrugerea unei bacterii importante pentru sanatatea oamenilor.

Triclosanul este un tip de pesticid care incepe sa fie folosit prin anii ’70 ca sapun anti-microbian, de medicii chirurgi, inainte de a intra in operatii. Apoi, industria chimica incepe sa-l introduca in sapunuri, sampoane, deodorante, pasta de dinti, apa de gura, ustensile de bucatarie, jucarii, pungi de gunoi si chiar sosete. In pasta de dinti, triclosanul a fost introdus pentru proprietatile lui anti-bacteriene, de lupta impotriva gingivitei, potrivit CSID.

Loading...

Cercetatorii sustin ca poate fi absorbit cu usurinta prin piele si tractul gastro-intestinal, urme ale acestuia gasindu-se in urina si laptele matern.

Sunt nenumarate studii care arata ca triclosanul este asociat cu dereglarile hormonale si cu riscul aparitiei cancerului de san. Un studiu recent facut pe pesti zebra a demonstrat ca substanta distruge bacterii din sistemul digestiv importante pentru functionarea corecta a organismului.

Disfunctiile acestui microbiom au fost asociate cu diabet, boli de inima, artrita si malnutritie. Unele bacterii au fost mai susceptibile la impactul triclosanului – cum ar fi cele din clasa Enterobacteriacea, in timp ce unele au fost mai rezistente, cum este cazul celor din clasa Pseudomonas.

Cu toate acestea, expertii in sanatate spun ca nu este inca foarte clar care ar putea fi implicatiile pentru sanatatea animalului sau al oamenilor, dar compromiterea bacteriilor din tractul intestinal ar putea contribui la dezvoltarea bolilor.

Triclosanul creste nivelul de calciu din celule, lucru care poate afecta dezvoltarea neuronala si functiile neurologice. Mai mult, bacteriile cu care acest pesticid se lupta pot deveni rezistente la actiunea lui si a antibioticelor.

In noul studiu, cercetatorii au descoperit ca triclosanul poate cauza schimbari rapide in ceea ce priveste diversitatea si compozitia microbiomului – sau bacteriile din intestine – in studiile realizate pe animale in laborator.

Microbiomul intestinal este, in prezent, unul dintre cele mai fierbinti subiecte din cercetarea biomedicala. Astfel, dintre bacteriile pe care le gasim in intestin, multa vreme au contat doar cele patogene, aducatoare de boli cu manifestari acute imediate. Abia in ultimii ani au inceput sa apara studii care indica rolul important al bacteriilor in procese elementare, precum digestia nutrientilor si vitaminelor, dar si in procese mai complicate precum sinteza unor aminoacizi esentiali. Microbiomul intestinal este puternic implicat in procesele metabolice, dar are o influenta deloc de neglijat si asupra imunitatii si chiar comportamentului.

Sursa: romaniatv.net

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP