Pasaportul va putea fi obtinut mai usor si mai rapid!

418

Guvernul a aprobat o serie de modificari legislative pentru simplificarea procedurilor si reducerea termenelor pentru obtinerea pasaportului, relateaza News.ro, citand un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), de joi.

Astfel, termenul de eliberare a pasapoartelor simple electronice se reduce la 15 zile lucratoare, in cazul cererilor depuse in tara, si la 45-60 de zile lucratoare, in cazul celor depuse in alte state.

In cazul celor din urma, termenul actual de 90 de zile se reduce in functie de tara unde se afla solicitantul: 45 de zile lucratoare, in cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucratoare, in cazul cererilor depuse in statele terte in raport cu UE.

De asemenea, printre modificarile aprobate se afla simplificarea conditiilor care trebuie indeplinite pentru eliberarea pasapoartelor simple temporare in cazul minorilor care urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea le este pusa in pericol, prin stabilirea necesitatii unei traduceri “autorizate”, si nu “legalizate”, asa cum este reglementat in prezent, a documentelor emise de institutia straina care urmeaza sa efectueze tratamentul medical.

Potrivit MAI, se stabileste ca procura speciala si declaratia privind acordul de eliberare a pasaportului minorului se restituie solicitantului, dupa scanare, atunci cand aceste inscrisuri cuprind imputernicirea, respectiv acordul pentru indeplinirea altor operatiuni sau acte, altele decat cele privind eliberarea pasaportului.

Totodata, se elimina necesitatea prezentarii strict a originalului certificatului de nastere al minorului sub 14 ani la ridicarea pasaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptata si copia acestuia.

O alta modificare vizeaza eliminarea sintagmei ″in original” in cazul hotararilor judecatoresti care trebuie prezentate de catre solicitantii pasapoartelor, avand in vedere faptul ca hotararile judecatoresti se comunica partilor in copie de catre instanta. Noua formulare asigura claritatea textului si a intentiei normative ce vizeaza necesitatea prezentarii hotararii judecatoresti certificate de instanta judecatoreasca (prin aplicarea stampilei, in original), mai arata MAI.

MAI aminteste ca, prin Legea nr. 133/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care a intrat in vigoare in iulie, s-a extins termenul de valabilitate a pasaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 18 ani si s-au reglementat situatiile in care poate fi eliberat pasaportul simplu temporar.