Partea a doua a slujbei de Inviere de la Constanta. IPS Teodosie: Veniti de primiti Lumina!

7

In aceasta noapte, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia din nou slujba de inviere, cu public, credinciosii fiind invitati sa vina ca sa primeasca Lumina, in conditiile in care acest lucru nu a fost posibil de Paste. Arhiepiscopia Tomisului a publicat pe pagina de Facebook programul „noii” invieri.

Arhiepiscopul Tomisului a transmis, intr-un comunicat de presa, programul slujbelor din noaptea de 26 spre 27 mai, de Odovania praznicului invierii, ritual savarsit intocmai celui din noaptea de Paste, in finalul mesajului arhiereul adaugand chemarea ecleziastica „Veniti de primiti Lumina!”

Conform programului, in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Eparhia Tomisului se va oficia Odovania invierii, incepand cu ora 23:40.

„La ora 23:40, clerul iese din biserici, cantand ‘invierea Ta Hristoase…’ si oferind lumina credinciosilor prezenti; aceeasi lumina sfanta adusa in noaptea de Paste, de la Sfantul Mormant din Ierusalim.

La ora 24:00 se citeste Evanghelia invierii si incepe Slujba Utreniei invierii, dupa randuiala consacrata si prevazuta in cartile de slujba.

in jurul orei 1:30, va incepe slujba Sfintei Liturghii.

La final, va fi oferita impartasanie credinciosilor care au tinut postul de trei zile, randuit anterior de arhiereu, si care s-au spovedit. Nu se ofera Paste sfintit, ca la inviere, ci anafura, conform randuielii liturgice”, se arata in comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului anunta saptamana trecuta ca se va face o noua slujba de Paste, ca „urmare a instituirii starii de urgenta in contextul pandemiei de SARS-CoV-2”, iar din acest motiv „credinciosii nu au putut participa in comuniune deplina cu clerul la aceasta slujba”. „Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, in noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul noptii, in bisericile si manastirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba inceputului pascal si Sfanta Liturghie, clerul chemand credinciosii sa primeasca Lumina invierii ca in noaptea de Pasti”, transmitea atunci Arhiepiscopia.

Biserica Ortodoxa Romana a transmis ulterior ca este vorba despre o decizie proprie, luata in baza „principiului autonomiei eparhiale” si ca este o decizie asumata integral.

Conform masurilor instituite in perioada starii de alerta, bisericile pot organiza slujbe cu participarea credinciosilor in afara lacasului de cult. Persoanele au acces si in biserica, pentru rugaciune individuala si spovedanie, cu respectarea distantei de 2 metri. Folosirea mastilor de protectie este obligatorie pentru toti participantii la slujbe.