Parlamentul declara legitima dorinta cetatenilor moldoveni de a se uni cu Romania!

649

Unirea Basarabiei cu Romania a fost celebrata in Parlamentul Romaniei, intr-o sedinta solemna. La 100 de ani de la acel moment istoric, alesii au vorbit despre un subiect delicat, cu mare incarcatura emotionala: unirea cu Republica Moldova. La sedinta solemna a participat si Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei, care a evocat miracolul de acum o suta de ani si personalitatea Regelui Mihai.

Dorinta suveranului a fost foarte clara: romanii din stanga si din dreapta Prutului sa fie o singura natiune.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat marti, in plenul reunit al Parlamentului, ca vrea unirea Romaniei cu Republica Moldova, ”impreuna in Europa, dar ca o singura natiune”.

“O spun deschis, simplu si explicit – eu vreau sa ne unim cu Moldova! Vreau sa fim impreuna in Europa, dar ca o singura natiune. Romania a fost puternica atunci cand a fost unita. si va fi unita. si va fi puternica. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma in istorie ca o natiune unita, libera si prospera, in care toti cetatenii ei sa se simta liberi, sa se simta mandri si sa aiba o viata mai buna”, a afirmat Dragnea, in sedinta solemna a Legislativului de la Bucuresti, dedicata implinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

El a propus ca sala de plen a Camerei Deputatilor sa ne numeasca “Vasile Stroescu”.

“Voi propune Biroului permanent ca aceasta sala sa se numeasca sala ‘Vasile Stroescu’ . Vasile Stroescu a fost primul presedinte al Parlamentului reunificat al Romaniei Mari. Dupa cum stim, stergerea granitelor dintre Romania si Basarabia a fost de scurta durata, acestea fiind reintroduse de pactul semnat de Rusia stalinista si Germania nazista. A fost nu numai comunism, a fost si fascism. Reprezentanti de marca ai acestei generatii si-au gasit sfarsitul in lagarul comunist de la Sighet. Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan, Daniel Ciugureanu sunt victimele represiunii comuniste din anii ’50”, a precizat Dragnea.

Presedintele Camerei Deputatilor a adaugat ca, la 100 de ani de la Marea Unire, este datoria noastra sa nu uitam destinul tragic al generatiei unioniste si sa cunoastem dimensiunea sacrificiului ei si sa nu uitam “aceste crime si pe cei care le-au comandat si sa nu uitam ca rezistenta in fata opresiunii este forma cea mai inalta a constiintei nationale”.

″in legatura cu Declaratia pe care o sa o adoptam astazi, as vrea sa citez un paragraf care, pana la urma, nu a mai fost introdus in aceasta Declaratie si anume articolul 8 din Actul final de la Helsinki: toate popoarele au mereu dreptul in deplina libertate sa isi hotarasca cand si daca doresc statutul politic, intern si extern, fara ingerinte exterioare si sa isi urmareasca dupa propria voie dezvoltarea politica, economica, sociala si culturala. Pe baza acestui articol 8 de la Helsinki s-a reunificat Germania si, dragii mei colegi, domnule presedinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leanca, chiar nu avem atata curaj sa spunem clar ce vrem?

si, ca sa nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu si explicit – eu vreau sa ne unim cu Moldova! Vreau sa fim impreuna in Europa, dar ca o singura natiune. Romania a fost puternica atunci cand a fost unita. si va fi unita. si va fi puternica. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma in istorie ca o natiune unita, libera si prospera, in care toti cetatenii ei sa se simta liberi, sa se simta mandri si sa aiba o viata mai buna. La multi ani, Romania!”, a spus Liviu Dragnea.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a fost de asemenea prezent la sedinta comuna, dar si fostul presedinte Emil Constantinescu, si primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea.

Parlamentul de la Bucuresti a adoptat Declaratia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu tara Mama, Romania

“Parlamentul Romaniei, constituit in sedinta solemna la implinirea a 100 de ani de la infaptuirea Unirii Basarabiei cu Patria Mama, astazi, 27 martie 2018, considera ca fiind pe deplin legitima dorinta acelor cetateni ai Republicii Moldova care sustin unificarea celor doua state ca o continuare fireasca in procesul de dezvoltare si afirmare a natiunii romane si subliniem ca acest act depinde de vointa acestora, si declara ca Romania si cetatenii ei sunt si vor fi intotdeauna pregatiti sa vina in intampinarea oricarei manifestari organice de reunificare din partea cetatenilor Republicii Moldova, ca o expresie a vointei suverane a acestora”, se arata in documentul adoptat de Legislativul de la Bucuresti.

Potrivit Declaratiei, prin organizarea unei sedinte solemne a Camerelor reunite, in prezenta unei delegatii a Parlamentului si a Guvernului Republicii Moldova, venita de la Chisinau pentru acest eveniment, este sarbatorit “Actul Unirii votat de Sfatul tarii la 27 martie 1918” si este celebrat “momentul in care elitele politice din Basarabia si din Regat au dat curs nazuintelor”.

“Consideram astazi drept o misiune de onoare a actualei si viitoarei generatii din stanga si dreapta Prutului sa cinsteasca, cu piosenie, memoria generatiei de la 1918 care a lucrat la constiturea Romaniei Mari”, se precizeaza in Declaratie.

Conform acesteia, la 27 martie 1918, Sfatul tarii, in calitate de organism suprem legislativ reprezentativ al Basarabiei, din care faceau parte reprezentanti ai populatiei romane majoritare si ai minoritatilor etnice, constituit in concordanta cu normele democratice ale timpului, in conditiile disolutiei imperiului tarist si ale desfasurarii Primului Razboi Mondial, a dat expresie dorintei colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii.

“Prin revenirea Basarabiei la tara Mama, Romania, s-a inlaturat nedreptatea istorica de la 1812 cand, prin Tratatul de la Bucuresti dintre Imperiul Otoman si Rusia tarista, partea situata la rasarit de Prut a Principatului Moldovei a intrat in componenta Imperiului Rusiei, formand gubernia Basarabiei”, mentioneaza documentul citat.

Declaratia a fost votata cu o larga majoritate. Un numar de 19 parlamentari s-au abtinut la vot, arata stirileprotv.