Sanatate

Osteoporoza – Acestea sunt cele mai mari mituri care inconjoara aceasta boala!

 

Osteoporoza este o boala serioasa si care nu ar trebui sa fie ignorata. In jurul sau s-au format un numar foarte mare de mituri, iar multe dintre acestea vor fi discutate in continunare.

Despre osteoporoza se spune ca este o problema specifica mai ales femeilor care au intrat la menopauza. Descopera cat adevar se ascunde in spatele acestei afirmatii, la fel ca si in cazul altor mituri despre aceasta boala.

„Poate fi prevenita”

Loading...

ADEVARAT. Din fericire, osteoporoza poate fi prevenita adoptand un stil de viata sanatos, din care nu trebuie sa lipseasca activitatea fizica regulata, care sporeste rezistenta sistemului osos, si alimentatia bogata in surse de calciu (mai ales lactate). La recomandarea medicului, poti lua suplimente de calciu si de vitamina D, care ajuta absorbtia acestui mineral. Renunta la fumat, caci acest viciu este un factor major de risc in aparitia bolii.

„Numai femeile sunt afectate”

FALS. Cu toate ca incidenta osteoporozei este mai mare in randul femeilor, boala ii poate afecta si pe barbati. Potrivit statisticilor, incidenta fracturilor cauzate de osteoporoza la barbati este jumatate comparativ cu cea in randul femeilor, insa consecintele bolii sunt mai severe la sexul masculin. Astfel, mortalitatea prin fractura de sold este dubla la barbati. Osteoporoza este mai rar intalnita la barbati, deoarece acestia pierd mai putin din masa osoasa in comparatie cu femeile si au o densitate osoasa mai mare decat ele. In plus, barbatii acumuleaza masa osoasa pana in jurul varstei de 30 de ani, in timp ce femeile, pana la 25 de ani. La menopauza, se pierde mai mult din masa osoasa, din cauza scaderii nivelului de estrogen, hormon ce protejeaza oasele.

„Este dureroasa”

ADEVARAT si FALS. In stadiile incipiente, osteoporoza nu prezinta simptome (deci nici dureri). Durerile survin numai dupa ce, in urma fracturilor sau a tasarii vertebrelor, apar unele modificari care slabesc sistemul osos. In osteoporoza, tasarea vertebrelor se poate produce chiar si dupa unele gesturi simple, precum ridicarea unui obiect usor. Cele mai frecvente dureri asociate osteoporozei sunt cele de spate. Fracturile pot surveni in cascada, cele de sold fiind printre cele mai grave.

„Diagnosticarea precoce tine boala sub control”

ADEVARAT. Masa osoasa nu se mai poate reface odata ce osteoporoza se instaleaza. Insa, cu cat boala este diagnosticata mai repede, cu atat creste probabilitatea de prevenire a fracturilor. Cea mai indicata metoda de diagnosticare este absorbtiometria duala a energiei cu raze X (DEXA), investigatie prin care se determina densitatea osoasa in coloana, incheieturi si sold, zonele cele mai afectate de osteoporoza. Examenul arata cu exactitate daca exista o scadere a masei osoase, responsabila de aparitia osteoporozei, precum si stadiul in care se afla boala. Ecografia si tomografia computerizata sunt alte examene prin care se masoara densitatea osoasa.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP