Orasul din Romania cu mai multi turisti decat locuitori

805

Cluj-Napoca a fost, in premiera, in 2016, orasul cu mai multi turisti decat locuitori. Aproximativ 370 de mii de vizitatori au ajuns anul trecut in orasul din inima Transilvaniei. Populatia municipiului inregistrata la ultimul recensamant este putin sub 325.000 de locuitori. Cei mai multi dintre turistii straini au venit din Europa si Statele Unite.

Majoritatea turistilor de anul trecut au vizitat pentru prima oara Cluj-Napoca. Multi sunt interesati de pietele centrale, Piata Unirii, Piata Muzeului, apoi ar mai fi si Dealul Cetatuia, cu panorama orasului, Gradina Botanica si de asemenea, Parcul Central.

Piata centrala a orasului adaposteste unul dintre monumentele reprezentative ale arhitecturii gotice din Transilvania. Este obiectivul turistic cel mai cautat in Cluj-Napoca, scrie Digi24.

Fie ca ajung la Cluj-Napoca din Marea Britanie, Franta sau Germania turistii se declara impresionati de arhitectura, dar si de istoria de peste 500 de ani a Bisericii Sfantului Mihail. Cei mai multi incep sa viziteze orasul chiar de aici.

„Nu am ajuns aici de mult timp si nu am citit despre acest loc, dar e foarte frumos. (…) Nu stiam la ce sa ma astept de la Cluj, dar e minunat”, spune un turist.

„E destul de frumos, ai unde sa te plimbi, ai ce sa vezi. Suntem incantati de ceea ce vedem”, marturiseste un altul.

„In 2016 am avut cu 15% mai multi turisti care au vizitat Cluj-Napoca decat in anul 2015, iar numarul total al celor care ne-au vizitat a depasit locuitorii rezidenti ai orasului, fiind apreciati la circa 370.000 de vizitatori, turisti, pe tot anul 2016”, a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Din cei aproape 370.000 de vizitatori, aproape un sfert au fost turisti straini. Comparativ cu anul 2015, numarul lor a crescut cu peste 10 la suta.

„Nu am auzit de el pana acum, dar zburam pe aici si de aceea am venit sa il vizitam. (Reporter: De unde sunteti?) Suntem din Anglia. (Ce parere ti-a lasat orasul dupa o prima privire?) E foarte frumos, cultural si arhitectura e frumoasa”, spune turistul strain.

„Romanii au fost pe primul loc, urmati de francezi, nemti, spanioli, cei din Marea Britanie, Italia, SUA, Polonia si Israel si Ungaria”, arata Marius Lazin, reprezentant al unui centru de turism din Cluj-Napoca.

Anul acesta, orasul din inima Transilvaniei asteapta si mai multi turisti. Autoritatile locale investesc peste noua milioane de lei pentru a crea zone pietonale mai mai mari si pentru a deschide noi obiective.

„Exista o serie de investitii speciale care vor creste interesul celor care vor sa petreaca macar un weekend prelungit in Cluj-Napoca. Vorbim de reabilitarea unor obiective turistice recunoscute, precum Turnul Pompierilor”, a declarat Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei.

Cluj-Napoca a fost in 2016 al patrulea cel mai vizitat municipiu din Romania, dupa Bucuresti, Constanta si Brasov.