O tanara de etnie rroma din Romania ar putea ajunge senator al Frantei!

2421

O tanara rroma din Romania ar putea intra in istoria Frantei, daca va deveni senator al acestei tari.

Senatorul de Seine-Saint-Denis, Aline Archimbaud, o vede pe Anina Ciuciu drept succesoarea sa in hemiciclul din Palatul Luxemburgului, sediul Senatului francez, scrie site-ul Actu.orange.fr, citand Journal de Dimanche.

Archimbaud, in varsta de 68 de ani, a anuntat ca nu va candida si si-a ales deja succesoarea. „Ar vedea cu ochi buni ca Anina Ciuciu sa-i succeada”, scrie saptamanalul, conform ziare.com.

Tanara de 27 de ani a devenit cunoscuta in presa franceza, cea romana si nu numai, pentru faptul ca a fost admisa la Universitatea Sorbona din Paris. La varsta de 23 de ani publicase deja carti in limba franceza, in tara adoptiva.

Nascuta in cel mai rau famat cartier din Craiova, Fata Luncii, Anina a emigrat cu familia si cu multi alti copii in Franta, in 1999. Initial, familia sa a mers in Italia, stabilindu-se apoi clandestin in tara vecina.

De fiecare data, Anina era nevoita sa cerseasca impreuna cu familia ei. De altfel, aceasta a si povestit intamplari din viata sa, in cadrul unei dezbateri care a avut loc in luna aprilie, la Montreuil (Seine-Saint-Denis), pe tema locului rromilor in societate.

„Pentru a supravietui, ne-am coborat la a intinde mana. Este o trauma care ne marcheaza pentru totdeauna”, a povestit tanara.

Continuarea este insa mai vesela: dupa o perioada fara acte, in clandestinitate, parintii sai au reusit sa-si gaseasca de lucru si sa obtina permis de sedere. Anina a fost apoi admisa, in luna iulie 2012, la master in drept la Sorbona. Tanara, care a obtinut cetatenia franceza, si-a prezentat viata in cartea lansata anul urmator – „Sunt si voi ramane tiganca”.

In 2014, Anina a primit o distinctie de la premierul de atunci, Victor Ponta, alaturi de alti romani, printre care si Simona Halep si Horia Tecau.

Ramane de vazut daca va fi candidat pentru Senat. Tanara, care vrea sa se specializeze in drepturile omului, are timp sa se decida. Inscrierea candidaturilor va avea loc intre 4 si 8 septembrie.

Prima etapa a alegerilor din 24 septembrie a avut loc insa pe 30 iunie, cand au fost desemnati delegatii care vor face parte din cei 75.000 de mari electori insarcinati cu innoirea a 170 dintre cele 348 de locuri ale Senatului.

Apoi, marea intrebare pentru Anina va fi daca acestia ii vor acorda increderea unui post in Parlamentul Frantei.