O romanca din Bihor cultiva cel mai scump condiment din lume! Un kilogram se vinde cu 28.000 de euro!

1052

O femeie din comuna Capalna, judetul Bihor, detine singura cultura de ”aur rosu” – asa cum este denumit sofranul – cel mai scump condiment din lume, care costa 28.000 de euro kilogramul.

Viorica Froicu, subinginer de industrie usoara de profesie, a lucrat o perioada in Italia, unde a inteles ca afacerile agricole pot fi extrem de profitabile. ”Am vazut cat castiga oamenii din agricultura in Italia. Aceia care se tin de treaba”, a declarat Viorica Froicu pentru bihon.ro.

”Am primit o reclama pe e-mail, in italiana. Initial am si vrut sa o sterg. Am deschis asa, intr-o doara… stiu ca suna ca o provocare: ”Vrei sa devii bogat cultivand sofran?”… Nu stiam ce-i sofranul, am inceput sa caut informatii”, a spus femeia cum a inceput totul pentru ea.

Intoarsa acasa, Viorica s-a apucat de treaba si nu regreta. ”Am investit mult in primul an. Mi-am facut gard, un sistem de supraveghere cu camere video. stiti, oamenii nu prea au notiunea de proprietate privata si se cred tot pe vremea cooperativelor. sofranul s-a inmultit apoi extraordinar. Am un hectar de sofran. Are un ciclu relativ scurt. Dupa 5-6 saptamani de la plantare infloreste, totul este mov. incepe apoi recoltarea si nu aceasta e munca cea mai grea. Scoatem doar pistilul. Munca de Sisif e la sortare. Iar secretul sta in uscare. sofranul are termen de garantie cinci ani, daca e pastrat cum trebuie. Dupa sortare, sofranul e uscat in tavite de aluminiu, care sunt purtatoare de caldura, intr-un cuptor la 45 grade C, timp de 45-50 de minute. il pastram in borcane inchise ermetic”, spune Viorica.

sofranul este cel mai scump condiment din lume. Un kilogram de sofran ajunge sa coste si 28.000 de euro. insa pentru a obtine astfel de cantitati este nevoie de foarte multa munca. 40 de grame de sofran necesita o recoltare de la 6.000 – 8.000 de flori de sofran.

”Pretul unui bulb de sofran depinde de calibrul lui. intre 0,80 lei – 1,50 lei costa cei mai mari, care sunt si cei mai productivi. Pentru 250 mp teren trebuie 5.000 de bulbi. Sunt necesare aproximativ 70.000 de stigmate pentru a obtine 500 g de sofran, si de 2,5 kg de stigmate proaspete pentru obtinerea a 500 g de produs uscat. Fiecare floare prezinta cate 3 stigmate. Acestea trebuie sa fie atent culese cu mana si apoi uscate. Munca si ingrijirea pe care le necesita fac din sofran cel mai scump condiment din lume”, a mai spus Viorica.

Sursa: bihon