O familie din Romania castiga sub 1.000 de euro pe luna, iar cheltuielile au ajuns la putin peste 760 de euro!

548

Veniturile totale ale gospodariilor din Romania au crescut in al doilea trimestru cu 24,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 4.151 lei (888 euro) pe luna.

Cheltuielile, insa s-au majorat cu 27,2%, la 3.558 lei (762 euro), arata datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

In al doilea trimestru al anului trecut, veniturile medii ale unei gospodarii au fost de 3.329 lei (731 euro), iar cheltuielile – de 2797 lei (614 euro) pe luna, scrie News.ro.

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.589 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.362 lei/persoana.

Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 3.843 lei lunar pe gospodarie, 1.471 lei pe persoana, iar veniturile in natura de 307 lei lunar pe gospodarie, 118 lei pe persoana.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, 67,5% din veniturile totale ale gospodariilor.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,4%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (7,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%).

INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Potrivit INS, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, doar 0,6%.

Sursa: News.ro