O admiri pentru aspectul ei, dar nu stiai ca are o multime de beneficii ascunse!

583

 

Albastrelele sunt admirate pentru aspectul lor, dar majoritatea dintre noi nu stim ca aceasta planta are o multime de utilizari medicinale. Citeste in continuare pentru a afla cum poate fi folosita aceasta planta si care sunt proprietatile sale.

Albastrelele se folosesc de sute de ani pentru tratamentul naturist al ochilor, insa de proprietatile lor beneficiaza si alte afectiuni

Albastreaua (Centaurea cyanus), denumita popular floarea graului, vinetea, zlavoc, maturica, iarba frigurilor, tataisa vanata, este o planta erbacee din familia Asteraceae. Planta este acoperita de peri de mici dimensiuni, care ii confera un aspect matasos. Are flori albastre globuloase. In ciuda numelui, florile plantei sunt atat albastre, cat si alb-roz sau roz-violacee.

Planta europeana, albastreaua creste in zonele de deal si de campie, fiind intalnita mai ales in lanurile de grau si de secara. Ajunge la maturitate intre lunile iulie-septembrie si are o durata de viata de 1-2 ani.

Florile de culoare albastra se recolteaza in momentul in care sunt integral deschise, fiind utilizate doar dupa uscarea acestora. Florile contin substantele active importante: centaurina, pelargonina, cianina, tanin, saruri de potasiu si magneziu etc.

In scopuri medicinale, se foloseste sub forma de ceai, infuzie, tinctura, pulbere. Extern, albastrelele se folosesc ca ingredient in numeroase metode de tratament cum sunt: spalaturi oculare, comprese si cataplasme. Extractele din aceasta planta intra in compozitia mai multor produse cosmetice.

In medicina populara, potrivit aceluiasi site mentionat mai sus, preparatele din albastrelele erau utilizate la tratarea durerilor de ochi, raceala, friguri, taieturi, boli de rinichi.

Albastrelele au proprietati calmante, hidratante, antiinflamatoare, bacteriostatice, emoliente.

Compresele cu infuzie concentrata de albastrele pot fi folosite in cazul conjunctivitelor sau al orjeletului (urciorului).

Ceaiul de albastrele are puternice efecte calmante si antiinflamatorii asupra articulatiilor afectate de artrita, dar si asupra durerilor cauzate de reumatism.

Infuzia de albastrele se foloseste intern, datorita proprietatilor diuretice pe care le are aceasta planta. Ceaiul din aceste flori ne scapa mai repede de raceli, de boli ale rinichilor si ale aparatului urinar, de litiaza biliara.

Albastrelele reprezinta, totodata, un remediu impotriva diareei si a altor probleme aparute la nivelul tractului gastro-intestinal. Infuzia din petale de albastrele ajuta la imbunatatirea digestiei.

Aftele, dar si gingiile iritate, pot fi combatute cu o infuzie de albastrele.

Ceaiul de albastrele are un efect usor calmant asupra sistemului nervos central, fiind folosit in combaterea crizelor de anxietate, a stresului sau a depresiei.

Albastrelele sunt folosite in cosmetica, datorita efectelor calmante si tonifiante, avand efect impotriva imbatranirii. Astfel, un tratament cu infuzie de albastrele sub forma de comprese este recomandat in diminuarea ridurilor, pentru ochii obositi si iritati, dar si pentru tonifierea muschilor faciali. Masca cu albastrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai supla si mai catifelata.

Sursa: paginadeagricultura.ro