Sanatate

Nu vei mai privi niciodata la fel un pahar cu suc de sfecla rosie dupa ce vei afla asta!

 

Loading...

Sfecla rosie este o planta erbacee bianuala, de cultura anuala (Beta rubra), din familia Chenopodiacee, din care fac parte si sfecla de zahar, sfecla de distilerie, sfecla furajera, sfecla de gradina.

Are in compozitia sa multe substante nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90 %); zaharuri; fibre. Pigmentul care da radacinii caracteristica culoare rosu-violaceu si care are o actiune antioxidanta este saponine. Este bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.

Sucul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala si contribuie la prevenirea unor boli, cum ar fi dementa, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, indica rezultatele unor studii britanice si americane. Cercetatorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au descoperit ca o doza zilnica de suc din sfecla rosie le permite oamenilor sa se antreneze cu pana la 16% mai mult decat de obicei. Expertii au descoperit si care este cea mai adecvata perioada din timpul zilei pentru consumul sucului de sfecla. In acest scop, cercetatorii le-au oferit participantilor la studiu un numar diferit de doze a cate 70 de mililitri de suc. S-a demonstrat ca cel mai puternic efect l-au avut doua doze, a cate 70 de mililitri, consumate cu doua ore si jumatate inainte de antrenamente. Sfecla rosie este bogata in vitamina B, fier, mangan si potasiu. Sucul de sfecla scade cantitatea de oxigen necesara pentru a efectua antrenamente de intensitate scazuta. Acest lucru ii ajuta pe oameni sa faca lucruri pe care altfel nu ar putea face. Prin efectele sale antiinflamatorii, sucul contribuie la recuperarea musculara mai rapida”, a explicat Katie Lansley, membru al echipei de cercetare. Rezultatele studiului britanic sunt confirmate si de o cercetare americana care dezvaluie o serie de alte beneficii ale consumului sucului de sfecla. Autorii studiului de la Universitatea din Carolina de Vest sustin ca  acesta ofera o forta musculara neasteptata celor care au suferit un infarct si imbunatateste starea arterelor la persoanele in varsta. Efectul sau benefic se datoreaza continutului de nitrati care ajuta muschiul inimii sa consume mai putin oxigen, indiferent daca o persoana are activitate fizica sau nu. Ca urmare, o cantitate mai mare de oxigen ajunge la alti muschi. Bautura actioneaza si ca vasodilatator, crescand astfel fluxul de sange catre corp si creier. Pe termen lung, acest efect benefic a fost asociat cu un risc scazut de infarct miocardic, accident vascular cerebral si dementa.

Sursa: rador.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP