Nu le ignora! Acestea sunt cele ma ignorate simptome ale cancerului de pancreas!

1281

 

Printre toate bolile, exista una care are cel mai mare impact asupra constiintei publice si anume cancerul. Cu toate aceste, majoritatea oamenilor nu stiu care sunt simptomele acestei boli. Citeste in continuare pentru a afla care sunt simptomele cancerului de pancreas.

Cancerul pancreatic este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca, deseori, este diagnosticat in stadii avansate. Este o afectiune intalnita mai ales la persoanele varstnice, conform statisticilor varsta medie a pacientilor diagnosticati cu cancer de pancreas fiind de 72 de ani.

Din pacate, anual, in intreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar intre 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

Desi cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta, exista o serie de factori de risc care cresc riscul de aparitie a acestei boli:

Fumatul. Sansele de aparitie a cancerului de pancreas la fumatori sunt de 2-3 ori mai mari decat la nefumatori.

Varsta. In aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu varsta peste 60 de ani.

Alimentatia bogata in grasimi. O alimentatie bogata in grasimi si carne poate creste riscul de cancer de pancreas.

Pancreatita cronica. Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas.

Diabetul. Atat diabetul de tip 1, (insulino-dependent), cat si cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.

Antecendentele in familie. Persoanele care au in familie cazuri de cancer de pancreas prezinta un risc marit de a dezvolta aceasta boala.

Expunerea la anumite substante chimice. Expunerea la pesticide, coloranti industriali si alte substante chimice poate creste sansa de aparitie a cancerului de pancreas.

Semne si simptome ale bolii

Majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot intalni si in alte boli. De aceea, este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne. 40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani inainte de a-si descoperi boala maligna. Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat in unele cazuri de prezenta unei tumori in organism care a ramas nedetectata.Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au in istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea in galben a ochilor si pielii. Chiar si cea mai mica tumora pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei in colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor in palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca ingalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni inainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati intr-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. In acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. In plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci in fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea in vezica si prin urmare cresterea in volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urat mirositoare. Daca o tumora pancreatica impiedica patrunderea enzimelor digestive in intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sangerarea in intestinele superioare cauzeaza acest simptom.

10. Pierdere subita si inexplicabila in greutate. Contrar credintei populare, acesta nu este in mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului catre ficat, ci se intampla ca urmare a tulburarii activitatii enzimelor pancreatice.

Sursa: realitatea.net