Sanatate

Nu ignora niciodata halucinatiile vizuale si auditive! Este foarte important sa consulti un psihiatru!

 

In cazul in care cunosti pe cineva care sustine ca are halucinatii vizuale sau auditive, este bine sa-i oferi sfatul de a consulta un psihiatru. Daca esti chiar tu persoana care are aceasta problema, randurile de mai jos te vor invata ce trebuie sa faci in aceata situatie.

Loading...

Daca ii intrebi pe medicii psihiatrii care este boala care justifica acea zicere a poporului “ala e nebun”, primesti un raspuns complicat. Si anume, ca in aceasta catalogare de nebunie facuta de oameni, se incadreaza mai multe boli psihice. Specialistii in acest capitol al medicinei numit psihiatrie precizeaza ca nu este adevarat ca psihiatrii citesc gandurile, ei poarta un interviu detailat cu pacientii, au discutii cateva zile cu intrebari si raspunsuri, astfel ca diagnosticul in maladiile psihicului se desfasoara cu instrumente stiintifice riguroase.

Pe langa testarile cu rezonanta magnetica nucleara (RMN) si computerul tomograf, medicul psihiatru face si o analiza psihometrica ce evidentiaza derapajul in psihicul pacientului. Ei recomanda ca acest examen psihometric sa se faca periodic dupa o anumita varsta, precum testul pentru prostata la barbati si mamografia la femei. E bine sa se stie ca acest examen depisteaza o eventuala deficienta cognitiva, de cunoastere. Aceste diagnostice facute de psihiatrii descopera maladiile care aduc o tulburare in biochimia creierului, in activitatea neurotransmitatorilor din zona serotoninei. Stiinta a realizat o serie larga de medicamente care sa actioneze favorabil in bolile psihice.

De unde vine acea zicere populara: “omul asta e intr-o ureche”?. Ei bine, in 1795, regele Frantei a dat un ordin ca betivilor deveniti si violenti sa li se confiste bunurile si sa li se taie o ureche. Asa ca a ramas zicerea pentru cei violenti si necontrolati, cu purtari derapate. Psihiatrii recomanda ca atunci cand se acumuleaza o tensiune intr-o situatie, se ridica tonul, pot aparea gesturi violente solutia nu este ca implicatii in scandal sa inghita cu de la ei putere pastile calmante. Pentru cei angrenati in scandal, recomandarea este sa paraseasca locul disputei, sa plece pentru a evita pierderea controlului si escaladarea disputei. Sunt oameni carora “le sare repede mustarul”, cum zice poporul, si e bine ca ei sa iasa din epicentrul scandalului. Tratamentul psihiatric cu medicamente il prescrie doar medicul psihiatric.

Unii oameni au halucinatii. Vad un grup de sobolani care alearga spre ei ca sa-i atace. Aceasta invazie de sobolani este doar in mintea lor, in realitate soarecii nu exista in preajma lor. Este o halucinatie, creierul are o perceptie cand de fapt obiectul perceptiei nu exista. Unii se sperie de asa zisul atac al sobolanilor si o iau la fuga. Psihiatrii catalogheaza asta ca o halucinatie fara critica. Alti oameni vad acest atac al sobolanilor, care de fapt nu se afla langa ei. Acestia realizeaza ca ceva nu e in regula in mintea lor si se duc la medic, este vorba de asa-numitele halucinatii cu critica, ei au un grad de constienta si situatia lor e mai putin grava. Altii au o alta manifestare psihica ingrijoratoare: aud pasamite voci care ii barfesc. Mai grava este situatia unora care sustin ca aud voci, care le dau ordine si ei executa aceste porunci. Unii oameni au halucinatii auditive auzind muzica, chiar daca niciun radio sau televizor nu transmite programe muzicale in preajma lui. Umbla si o legenda, ca Schumann a compus muzica de varf auzind o muzica in mintea lui, iar carcotasii susoteau ca aceste compozitii i le transmitea sonor fantoma lui Schubert.

Sursa: jurnalul.ro

 

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP