Sanatate

Nu am mai mancat dupa 7 seara o perioada! Iata ce s-a intamplat in scurt timp!

 

Cu totii stim ca ne este recomandat de catre nutritionisti sa nu exageram cu mancare inainte de somn, dar oare ce s-ar intampla daca am creste perioada de timp in care nu mancam ceva inainte sa dormim? Ar avea aceasta strategie un efect mult mai benefic? Citeste in continuare pentru a afla.

Ca majoritatea femeilor, sunt o devoratoare noaptea. Sunt bine toata ziua si apoi, totii demonii foamei (si mancatul cauzat de emotii, „emotional eating”) ies la iveala seara. Asa ca am decis sa incerc sa nu mai mananc cu doua ore inainte de culcare pentru o luna intreaga si sa vad ce se intampla. Provocarea, pentru mine, este ora de culcare foarte devreme: pentru ca ma trezesc intre 5:30 si 6 in fiecare dimineata, iar asta inseamna ca de obicei sunt in pat pana la 21:00. De aici reiese ca nu trebuie sa mai mananc nimic dupa 7 seara, lucru ce nu e foarte usor pentru mine, dar eram determinata.

Iata ce s-a intamplat in decursul lunii in care nu am mai mancat nimic cu doua ore inainte de culcare.

Loading...

Un program strict chiar te ajuta

De obicei iau cina cu copiii in jur de ora 6, asa ca pentru noul meu experiment m-am asigurat ca totul se va termina pana la 7. Bineinteles, poftele vin dupa cina, si inainte incercam sa nu mai mananc dulciuri la desert, ci un fruct sau o bucata de branza pentru a incheia masa. Sa nu mai mananc absolut nimic dupa 7 seara a fost si usor si greu in acelasi timp. Dupa cateva scapari la inceput, am intrat rapid intr-o rutina a cinei, dupa care ma spalam imediat pe dinti. Asa mi-am dat seama ca o data ce m-am spalat pe dinti, nu vreau sa-mi murdaresc iar dintii, si oricum sunt prea lenesa pentru a ma mai spala o data.

In plus, poate parea greu pentru unii, dar am eliminat definitiv mancarea fast-food. Am respectat cu strictete aceasta regula si mi-am impus singura ca nu este benefica deloc pentru mine.

Cinele in oras sunt o bataie de cap

O parte foarte dificila au fost iesirile in oras, pentru cina. Daca mergem cu alte cupluri, ceea ce se intampla des, de obicei nu mancam pana la 8 seara sau mai tarziu. Pana terminam cina la restaurant, este trecut bine de ora 10, iar cand ajungem acasa, vreau doar sa ma duc direct in pat sa dorm. Nu am gasit nicio solutie pentru a nu manca cu doua ore inainte de culcare atunci cand ies in oras, poate doar daca stau pana tarziu, ceea ce nu este o solutie realista. Am sugerat sa mancam cina mai devreme, dar nimeni nu a fost de acord (pentru cei care au crescut in Midwest, cina la 6 seara e ceva normal, pe cand pentru new-yorkezi este mult prea devreme). Asa ca, in timpul acestei luni, am reusit sa ma tin de program cand eram acasa, dar nu mi-a iesit cand ieseam in oras (ceea ce s-a intamplat doar de patru ori in aceste saptamani si consider asta un succes).

Obiceiul a fost preluat si de membrii familiei

Chiar daca a trecut mai mult de o luna, incerc sa ma tin de acest program si sa mananc tot inainte de 7 seara si sa obisnuiesc si copiii sa urmeze aceasta rutina. Deja au preluat obiceiul spalarii pe dinti devreme. Inainte, imi cereau snacksuri in timp ce le citeam povestile de adormit. Acum luam cina, ne spalam pe dinti, citim (fara snacksuri) si ne culcam.

Ceea ce a inceput ca un experiment si o provocare pentru mine s-a transformat intr-un stil de viata sanatos pentru intreaga familie.

Sursa: jurnalul.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP