Ne vindem pe cei mai putini bani pamantul din Uniunea Europeana! Aproape jumatate din suprafata arabila, detinuta de straini!

471

Romania are cel mai ieftin teren arabil din Uniunea Europeana, un hectar fiind vandut, in medie, cu putin sub 2.000 de euro, incomparabil mai putin decat valoreaza hectarul in Olanda, putin peste 60.000 de euro.

Strainii detin 40 la suta din suprafata arabila de la noi. Este vorba despre aproximativ 5,3 milioane de hectare.

Olanda a avut in anul 2016 cel mai ridicat pret din Uniunea Europeana la achizitionarea unui hectar de teren arabil – 63.000 euro, in timp ce Romania este tara UE cu cel mai ieftin teren arabil – in medie, 1.958 euro, arata datele publicate miercuri de Eurostat.

Printre regiunile din Uniunea Europeana pentru care sunt disponibile datele pe 2016, cel mai scump hectar de teren arabil a fost in regiunea Liguria din Italia (in medie – 108.000 euro), iar cel mai ieftin in regiunea Yugozapaden din Bulgaria (in medie – 1.165 euro).

In perioada 2011 – 2016, cea mai mare crestere a preturilor terenurilor arabile s-a inregistrat in Cehia, Lituania, Estonia, Letonia si Ungaria.

Nu tot terenul din UE este detinut de fermieri care lucreaza pamantul, multi il arendeaza.

Cea mai scumpa este arendarea unui hectar de teren arabil tot in Olanda (in medie – 791 euro pe an) si cea mai ieftina in Letonia (in medie – 46 euro pe an). Datele pentru Romania nu sunt disponibile.