Momente unice pe Esplanada Dunarii unde mii si mii de romani au celebrat in cant Centenarul Marii Uniri! Mariana Nicolesco: „Gloria cantului, gloria tarii”

328

Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco – reunind aproape 100 de tinere talente din tara noastra si din multe alte tari, artisti veniti sa-si insuseasca marile traditii ale artei cantului – au avut in acest an o semnificatie extraordinara: celebrarea Centenarului Marii Uniri in cadrul Programului National finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

Evenimentul a coincis cu cei 650 de ani de atestare documentara a Brailei si comemorarea lui Gioachino Rossini la 150 de ani de la trecerea la cele vesnice. Gala Master Classes din seara de duminica 5 august a dat masura nespusei bucurii a fiecarui artist de-a urca pe scena pe care acum 137 de ani debuta legendara soprana Hariclea Darclée.

De nedescris era entuziasmul acestora, constienti de faptul ca, indrumati de-a lungul intregii saptamani de o alta artista fara egal, Mariana Nicolesco, isi depasisera limitele si puteau atinge performante la care aproape ca nici nu visasera pana atunci.

Iar publicul a stiut sa-i aplaude si sa-i ovationeze cu imensa caldura. Au stralucit soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni si basi din tara noastra si din Republica Moldova, din Armenia, din Polonia, din Austria, China sau Turcia in marele repertoriu liric, si nimeni nu va putea uita vreodata cum artistii romani si artistii chinezi au cantat si au dansat cu candoare si cu un nestavilit elan celebrul cantec Baga Doamne luna-n nor. Tot de neuitat va ramane – pe langa alte splendide reusite ale atatora dintre tinerii participanti – performanta lui Onur Abaci, artist turc, traitor la Viena, care canta cu admirabila virtuozitate nu ca un contratenor, ci ca un sopranist din alte secole, si care pentru ca s-a simtit atat de fericit la noi, e sigur ca se trage, fara s-o fi stiut, din turcii nostri.

Sambata 4 august, pe Esplanada Dunarii, a avut loc intalnirea tinerilor artisti cu un numeros public brailean, de peste zece mii de persoane inflacarate de spiritul momentului, de splendoarea muzicii si a interpretarilor, manifestarea confirmand cuvintele Marianei Nicolesco: „Gloria cantului, gloria tarii”.

Aceasta sarbatoare, asezata sub titlul Un an al Marilor Celebrari, a cuprins pagini emotionante ale muzicienilor romani, incepand cu Pe-al nostru steag e scris Unire de Ciprian Porumbescu, Hora de Gheorghe Dima, Hora Staccato de Grigoras Dinicu sau Dans taranesc de Constantin Dimitrescu, culminand cu Rapsodia Romana nr. 2 de George Enescu, in timp ce la Hora Unirii de Alexandru Flechtenmacher, pe versuri de Vasile Alecsandri, cei peste zece mii de spectatori s-au ridicat spontan in picioare, iar
celebra melodie a fost reluata in entuziasmul general.

Aplauze si ovatii au fost rezervate de public sopranei Irina Baiant, mezzosopranelor Oana Andra si Florentina Soare, tenorului Adrian Dumitru, baritonului Alexandru Constantin, basilor Andrei Nicoara si Iustinian Zetea. Ei au fost magistral acompaniati de Maestrul Marco Balderi in fruntea Orchestrei Festivalului Darclée si a Corului Filarmonicii George Enescu, intr-un repertoriu cuprinzand, intre altele, arii din opere de Rossini, Gounod, Bizet, sau din celebre musicals, pentru ca minunata serata sa se incheie cu emblematicul Brindisi din La Traviata de Verdi cantat de mai multe ori la rand de toti cei prezenti, artisti si public, deasupra tuturor ridicandu-se vocea fara egal a Maestrei de Ceremonii a superbei celebrari, Mariana Nicolesco.

Manifestarile Darclée au fost dintotdeauna dedicate in primul rand artei cantului si muzicii, insa deopotriva culturii in general, conferinta sustinuta in 3 august de Dr. Stephan Poen relevand statura unor personalitati brailene de nivel national si international. Iar Centenarul Marii Uniri a fost onorat printr-un film documentar avand ca fond muzical imnul revolutionarilor de la 1848 care l-a inspirat pe tanarul George Enescu, la numai 15 ani; acesta l-a preluat spre a-l include in Suita romana ce
premerge minunata lui creatie simfonica de mai tarziu, Poema romana. Momentul final al serii fiind dedicat geniului rossinian, ilustrat de interpretarile Marianei Nicolesco.

Iar prestigiosul caiet-program al manifestarilor, prefatat de celebra soprana, cuprinde texte remarcabile semnate de Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane: Romanii si Romania la Centenar, si de Ionel Candea, Membru Corespondent al Academiei Romane, Directorul Muzeului Brailei Carol I: Ganduri la o aniversare. Braila 650. „Nimic mai frumos, la acest Centenar al Marii Uniri, decat aceasta emotie si aceasta comuniune inaltatoare care ne-a fost oferita prin cant”, declara la finele minunatei serate inaltpreasfintitul Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos.

Pe Esplanada Dunarii, in incheierea fantasticului Concert inchinat Centenarului Marii Uniri, cei aproape 100 de participanti la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, reuniti in jurul sopranei Mariana Nicolesco, intoneaza celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi

Dupa conferinta sustinuta de Dr. Stephan Poen, acesta multumeste publicului pentru aplauze, alaturi de Mariana Nicolesco, ovationata pentru magistrala interpretare a muzicii lui Rossini, urmarita in proiectie video

Mandri de Diploma de participare la Cursurile de Maiestrie Artistica, Master Classes, un grup de tineri artisti alaturi de Mariana Nicolesco la finele triumfalei Gale Master Class care a durat aproape cinci ore, in aplauzele si ovatiile publicului