Moldova ar putea fi desfiintata, dupa alegerile din 2019!

553

La Chisinau au reinceput discutiile despre federalizarea Republicii Moldova. Subiectul este preferatul presedintelui pro-rus Igor Dodon. Ziarul rusesc „Nezavisimaia Gazeta” scrie ca aceasta tema ar urma sa fie discutata in zilele urmatoare la intalnirea lui Igor Dodon cu seful gruparii separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, iar in luna octombrie, la intalnirea celor doi cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

In acelasi context, ziarul mentioneaza ca desemnarea, in luna iulie 2018, a lui Dmitrii Kozak (autorului proiectului de federalizare respins de Chisinau in 2003) in calitate de reprezentant special al presedintelui rus pentru dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu Moldova nu a fost intamplatoare, aceasta mutare fiind facuta pentru a pregati federalizarea dupa alegerile parlamentare din februarie 2019. Rusia mizeaza pe o configuratie parlamentara dominata de socialisti, care ar accepta un astfel de scenariu.

Cine este Kozak?

Dmitri Kozak a coordonat campania pentru alegerile prezidentiale din Rusia din 2004. Ca si Putin, Kozak provine din serviciile secrete, incepandu-si cariera in anii ’70 in GRU (serviciul de informatii al armatei) . Kozak a fost responsabil de proiectul de desprindere a Crimeei de Ucraina.

Proiectul sau esuat privind federalizarea Moldovei prevedea transformarea tarii intr-o republica federala cu un „senat” in care moldovenii si separatistii ar fi avut reprezentare egala. De asemenea, trupele ruse de ocupatie ar fi urmat sa stationeze pe teritoriul tarii pana in 2023. Presedintele de atunci al Moldovei, comunistul Vladimir Voronin, a respins planul in ultimul moment, in timp ce Putin era deja in avion si venea in Moldova sa-l semneze.

„Ucraina are in 2019 alegeri prezidentiale si parlamentare si regimul Putin mizeaza pe faptul ca Kievul nu va riposta atunci cand, in Moldova, se va incerca implementarea ‘planului Kozak’ de federalizare, fie si intr-o noua formula, dupa care Rusia va cauta sa impuna acest scenariu si Ucrainei, in cazul teritoriilor ocupate si controlate de Rusia. Cam asta-i perspectiva pe care ne-o pregateste Rusia”, sustie analistul politic de la Chisinau, Oazu Nantoi.

Cum vede Dodon federalizarea/desfiintarea Moldovei?

In opinia presedintelui moldovean, Igor Dodon, federalizarea ar fi singura metoda valida de solutionare a conflictului transnistrean. Pentru aceasta, in opinia sa, ar trebui indeplinite mai intai doua preconditii: statutul de neutralitate al Moldovei sa fie recunoscut de actorii internationali la fel ca si dreptul Transnistriei la autodeterminare in cazul in care Moldova isi pierde statalitatea, adica daca se va uni cu Romania.

In cazul federalizarii, Transnistria, in opinia lui Dodon, isi va pastra presedintele, parlamentul, guvernul si chiar drapelul, comune urmand a fi doar statalitatea, frontierele, politica externa, bugetul si sistemul bancar, iar o Moldova neutra, in opinia lui Dodon nu va avea nevoie de armata nici pe malul drept, nici pe cel stang al Nistrului.

Socialistii au anuntat miercuri, 5 septembrie, lansarea in „campanie preelectorala activa” prin desemnarea candidatilor la functiile de deputati (pentru alegerile din 2019) in circumscriptiile uninominale. „Nezavisimaia Gazeta” scrie ca „unificarea” tarii pe baza federativa si dezvoltarea relatiilor cu Rusia vor fi temele de campanie ale Partidului Socialistilor al carui lider, de facto, este Igor Dodon.

Citeste mai mult pe ziare.com