Mircea Nistor, profesorul olimpicilor la Robotica: „Sistemul de invatamant romanesc este ca o cantina saraca, ce are meniu fix”

421

La Olimpiada Internationala Robotica First Global, care a avut loc in perioada 16-18 august, in Mexico City, romanii si-au uimit adversarii. Au construit un robot care a depasit toate asteptarile, inclusiv ale juriului. Daca la inceput ceilalti concurenti, din 160 de tari, nici nu auzisera de Romania, la final, numai despre tara noastra se vorbea.

Liceenii nostri au reusit sa invinga elevi din tari care investesc enorm in robotica si care au o traditie in aceasta competitie, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Israel, Marea Britanie.

In Romania, robotica nu se studiaza la scoala. Elevii de liceu fac aceste cursuri in weekenduri si in vacanta, iar profesorii sunt voluntari. Totul se intampla cu ajutorul Asociatiei Natie pentru Educatie, organizatorul competitiei nationale de robotica BRD – First Tech Challenge Romania, care a suportat toate cheltuielile echipei Romaniei la olimpiada. Statul roman nu a contribuit cu nimic.

Profesorul Mircea Nistor, de la Colegiul National de Informatica „Traian Lalescu” din Hunedoara, cel care i-a coordonat pe elevi, nu este incantat de sistemul de invatamant romanesc.

„Invatamantul romanesc a ramas intepenit intr-o paradigma veche de mai bine de un secol. Paradigma fabricii. La fabrica, suna sirena, ca sa-i stranga pe oameni la momentul potrivit, fiecare la locul lui de munca. Fiecare era o rotita intr-un angrenaj, pauzele erau semnalate tot cu sirena. Nu va suna cunoscut? Este soneria scolara, care-i pune pe toti la aceeasi ora, sa invete acelasi lucru, sa niveleze diversitatea naturala, care este de fapt cheia progresului. Trebuie sa descoperim in fiecare dintre acesti elevi la ce sunt ei buni, la ce rezoneaza. Trebuie sa existe o invatare naturala”, spune indrumatorul olimpicilor.

Profesorul a tinut sa faca o comparatie plastica: „Sistemul de invatamant romanesc este ca o cantina saraca, ce are meniu fix, nu foarte apetisant. Exista si varianta masa intinsa, cu zeci de feluri de mancare si fiecare se asaza si mananca atunci cand ii este foame, nu cand suna soneria. Este pacat, deoarece copiii sunt cea mai mare resursa pe care o detinem, si pare ca nu avem grija de ea”, a mai spus Mircea Nistor.

Sursa:Libertatea