Ministrul Justitiei, Tudorel Toader: „Declansez procedura de revocare din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi”! Romanii au iesit in Piata Victoriei

487

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca a declansat procedura de revocare din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca urmare a evaluarii competentelor sale manageriale.

”Pentru aceste acte si fapte de netolerat intr-un stat de drept, in temeiul prevederilor privind statutul judecatorilor si procurorilor, declansez procedura de revocare din functie a procurorului sef al DNA.

Prezentul raport, insotit de propunerea de revocare a procurorului sef, va fi transmis catre sectia de procurori a CSM, precum si catre presedintele Romaniei, pentru a analiza si pentru a decide, in acord cu competentele constitutionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, la finalul unor declaratii de presa.

Ministrul a precizat ca raportul a fost elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publica in ultimul an.

Grupul „Coruptia ucide” a anuntat joi seara, dupa decizia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a declansa procedura revocarii din functie a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, proteste in Piata Victoriei din Capitala.

„Vino in Piata sa protestam impotriva acestor decizii indreptate impotriva luptei anticoruptie care incalca angajamentele europene ale Romaniei si demonstreaza inca o data ca PSD nu a inteles unul dintre principalele mesaje ale manifestantilor din Piata Victoriei: Vrem Justitie, NU Coruptie!”, se arata inntr-un anunt postat pe o pagina de socializare intitulat „Acum In Piata Victoriei! DNA in pericol”.

De asemenea, fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, scrie pe pagina sa ca „Reincepe razboiul. Ne vedem in piata!”.

„Ultima data cand un individ a vorbit asa in Bucuresti… s-a lasat cu o revolutie. Asemanarile sunt frapante.

Asa cum un profesor universitar comunist intelege ca rolul sau nu este altul decat acela de a citi cursul din alte vemuri in fata studentilor… acest individ intelege sa isi foloseasca functia pentru a isi bate joc in mod public de institutia care i-a suparat sefii si prietenii politici.

Ca argumente… aduce tocmai mizeriile pe care aceiasi prieteni le-au facut la OUG13 si la televiziunile de partid.

Tudorel Toader propune revocarea Procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi sub conducerea careia DNA a devenit cea mai eficienta institutie a statului roman.

in acelasi timp, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a inceput controalele in randul ONG-urilor din Bucuresti.

Vor sa distruga #justitia. Apoi #ONG-urile. Apoi #presa – ce a ramas din ea. Oricine ar putea sa lupte sau sa spuna adevarul este dusmanul lor!”, a conchis Voiculescu.

Tudorel Toader a mai spus ca, in mai putin de jumatate de an, DNA a fost chemata de Curtea Constitutionala pentru inca doua conflicte de natura constitutionala.

Revocarea procurorului general al Romaniei sau a procurorului sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, care se poate sesiza si din oficiu.

Astfel, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere mentionate, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

”Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”, prevede articolul 54 la alineatul 4.

Articolul 51 stabileste ca revocarea din functia de conducere se dispune pentru urmatoarele motive: a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere; b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale; c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.

La verificarea organizarii eficiente a activitatii vor fi avute in vedere, in principal, urmatoarele criterii: folosirea adecvata a resurselor umane si materiale, evaluarea necesitatilor, gestionarea situatiilor de criza, raportul resurse investite – rezultate obtinute, gestionarea informatiilor, organizarea pregatirii si perfectionarii profesionale si repartizarea sarcinilor in cadrul parchetelor.

La verificarea comportamentului si comunicarii vor fi avute in vedere, in principal, comportamentul si comunicarea cu judecatorii, procurorii, personalul auxiliar, justitiabilii, persoanele implicate in actul de justitie, alte institutii, mass-media, asigurarea accesului la informatiile de interes public din cadrul instantei sau parchetului si transparenta actului de conducere.

La verificarea asumarii responsabilitatii vor fi avute in vedere, in principal, indeplinirea atributiilor prevazute de lege si regulamente, implementarea strategiilor nationale si secventiale in domeniul justitiei si respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, dupa caz, al repartizarii pe criterii obiective a cauzelor.

La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute in vedere, in principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapida de decizie, rezistenta la stres, autoperfectionarea, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung, initiativa si capacitatea de adaptare rapida.