Ministrul de externe ungar: Remarcile premierului roman sunt complet inacceptabile! Ambasadorul Romaniei la Budapesta, convocat de Executivul maghiar!

675

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria in urma declaratiilor premierului Mihai Tudose, informeaza site-ul origo.hu.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezolutia privind autonomia tinutului Secuiesc, semnata recent la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca ”daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag”.

Ministerul de Externe din Ungaria califica inacceptabile declaratiile premierului Mihai Tudose si asteapta scuze de la acesta, potrivit dailynewshungary.com.

Declaratiile premierului roman “depasesc toate limitele, sunt fara precedent in politica europeana si marcheaza pentru totdeauna sufletul si memoria tuturor ungurilor”, a spus purtatorul de cuvant al premierului, Balazs Hidveghi.

De asemenea, in urma afirmatiilor premierului Mihai Tudose Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca.

Recentele remarci al premierului roman Mihai Tudose cu privire la eforturile de autonomie ale etnicilor maghiari sunt “complet inacceptabile si incompatibile cu valorile europene si cu secolul al XXI-lea”, a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, scrie Agerpres.

Ambasadorul roman la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe in legatura cu aceste remarci, a adaugat el.

In interesul comunitatilor etnicilor maghiari din Romania, guvernul ungar a incercat dintotdeauna sa construiasca relatii bilaterale ungaro-romane bazate pe increderea reciproca, a subliniat Szijjarto intr-o conferinta de presa. Acest lucru a fost intampinat cu diferite grade de reciprocitate de diferitele guverne din Romania, a mentionat el.

Nu incape nicio indoiala ca recentele remarci ale premierului roman implicand “practic amenintarea cu executia a unei comunitati etnice si a reprezentantilor sai sunt complet inacceptabile”, iar guvernul si premierul roman trebuie “indiscutabil” sa se ocupe imediat de rezolvarea acestei situatii, a insistat ministrul de externe ungar.

Ministrul de externe adjunct ungar “i-a explicat ambasadorului roman pozitia guvernului ungar”, iar ambasadorul a incercat sa prezinte “un fel de explicatie lingvistica” a remarcilor premierului roman, a mai spus seful diplomatiei ungare.

Premierul Mihai Tudose trebuie sa isi retraga declaratia privind autonomia tinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declara socat si asteapta scuze de la prim-ministru. Liderul UDMR mai spune ca aceste afirmatii nu pot ramane fara consecinte.

”Absolut inacceptabile. Nu ma asteptam de la Mihai Tudose, pentru ca nu are antecedente, el nu avea declaratii de acest tip niciodata de cand eu il cunosc, de aceea m-a socat aceasta declaratie. in UE nu poti sa propui fara consecinte politice reintroducerea pedepsei capitale si dupa aceea sa spui pentru o comunitate mai mica sau mai mare ca nu esti de acord cu ideile comunitatii respective si se vor flutura, ca vor fi spanzurati, ca vor fi omorati. Deci, din acest punct de vedere, eu cred ca nici aceasta declaratie nu poate sa ramana fara consecinte. in primul rand, eu astept scuze de la premierul Tudose si retragerea acestor cuvinte”, a declarat Kelemen, conform news.ro.

El a mai spus ca nu crede ca premierul poate sa ramana in functie pe termen lung, in UE, pentru ca “nu poate sa fie credibil un om politic care face astfel de afirmatii si care spune ca se vor flutura langa steag unii sau altii”.

Presedinte executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a postat, joi, un mesaj pe Facebook in care aprecia ca declaratiile premieruluii Mihai Tudose referitoare la autonomia tinutului Secuiesc sunt ”profund iresponsabile, nedemne pentru pozitia sa”.

”Prin mesajul sau primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul ministru a jignit profund si a amenintat nevoalat comunitatea maghiara din Secuime. Domnia sa poate sa fie sau sa nu fie de acord cu o declaratie politica sau cu un proiect politic, insa nu-i poate trimite la spanzuratoare pe cei cu care nu este de aceeasi parere. Premierul ori nu este informat ori nu a inteles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu romanii pe tema autonomiei. ii cerem premierului sa-si retraga imediat declaratia si sa isi ceara scuze public”, se arata in mesaj.

Tot joi, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook, referindu-se la rezolutia privind autononia tinutului Secuiesc, ca refuza orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei si ca discutiile pe aceasta tema sunt in afara legii. seful Executivului si-a nuantat declaratiile facute cu o seara in urma pe acest subiect la Realitatea TV.

Rezolutia semnata luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM) arata ca se doreste obtinerea autonomiei teritoriale a tinutului Secuiesc, care ar trebui sa devina “o regiune autonoma in limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competente legislative si executive regionale in domeniile educatiei, culturii, informarii, economiei, dar si domeniul functionarii propriului aparat de administratie publica.

Liderii politici maghiari arata ca “administratia tinutului Secuiesc poate fi eficienta si va servi interesele cetatenilor, daca are la baza structura fostelor Scaune Secuiesti”.