Stiri Romania

Ministrul de Externe: Romania ar putea adera la zona euro in 2022

Consider ca Romania ar putea adopta moneda euro in cinci ani, adica in 2022, a declarat luni ministrul roman de Externe pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, potrivit Reuters.

Este pentru a treia oara cand oficiali ai tarii noastre avanseaza o data certa privind aderarea la Euro, fara sa existe un proiect asumat in acest sens la nivelul intregii societati (clasa politica si societate civila). Datele asumate anterior- anul 2012 si apoi 2019 s-au dovedit a fi nerealiste, economia noastra necesitand inca reforme pentru a face fata cu succes adoptarii monedei europene.

Loading...

Guvernatorul BNR s-a exprimat in repetate randuri cu privire la acest demers ambitios, sustinand ca trecerea la Euro va fi sustenabila „doar daca ne concentram pe reducerea decalajelor de dezvoltare intre regiunile Romaniei”.

Problema e cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea de a ne putea opune, asa cum au negociat Anglia si Danemarca. „Romania nu are optiunea de opt-out (optiunea de te opune – n. r.) din uniunea economica si monetara. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa adopte euro la un moment dat. Pentru Romania, problema este cand, si nu daca.

Sefa Comisiei Europene in Romania dezvaluie cand ar putea tara noastra sa treaca la euro!

De asemenea, tot legat de euro, Isarescu a mai precizat ca statele care au adoptat euro – Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia – sunt tari mici, au o situatie geopolitica diferita de a Romaniei si un nivel de convergenta reala diferit. „Tarile mai mari, cu un regim de curs de schimb flexibil, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Romania, sunt mai prevazatoare in ceea ce priveste adoptarea euro, iar situatia lor este diferita. Niciuna dintre aceste tari nu a anuntat o data pentru adoptarea euro”, a adaugat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca o zona cu o moneda unica nu este un loc pentru economii cu probleme de competitivitate si ca este nevoie de reforme structurale finalizate pentru a avea succes. Consensul politic este esential pentru trecerea la euro, care nu trebuie sa fie doar o „ambitie”, iar indeplinirea criteriilor de convergenta este o conditie necesara dar nu suficienta, a aratat joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Citeste mai mult pe hotnews.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP