Ministrul Apararii demisioneaza! Cum explica premierul situatia cu banii pentru militari!

553

Ministrul Apararii Adrian Tutuianu a declarat, marti, dupa o intalnire cu prim-ministrul Mihai Tudose pe tema salariilor militarilor, ca si-a lasat demisia pe masa acestuia. Ulterior, premierul Mihai Tudose a anuntat ca a acceptat demisia lui Adrian tutuianu si ca a propus ca interimatul la MApN sa fie asigurat de catre vicepremierul Marcel Ciolacu, urmand sa aiba loc consultari in PSD si in coalitie pentru nominalizarea pentru postul de ministru al Apararii.

Surse oficiale au declarat ca presedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul Mihai Tudose despre situatia de la MApN.

Seful Executivului a subliniat ca „sunt bani pentru salarii”, dar „cineva” din MApN „a avut imaginatie”.

Premierul a subliniat ca „nu este o criza”, iar „in cateva ore o sa fie alt ministru”, respectiv Marcel Ciolacu pentru asigurarea interimatului.

In privinta nominalizarii pentru functia de ministru al Apararii, Mihai Tudose a declarat: „Intai ne consultam in partid, stabilim o propunere. E decizie politica, ne intalnim in partid, in alianta si apoi vom face o propunere”.

Seful Executivului a subliniat repetat ca „sunt bani pentru salarii”.

„Cineva de acolo (MApN – n.red.) a avut imaginatie”, a sustinut Tudose, spunand ca Tutuianu a demisionat pentru ca „era la el in curte”.

Reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MApN) au anuntat, marti, ca salariile angajatilor se vor plati esalonat in aceasta luna, avand in vedere ca nu s-a efectuat rectificarea bugetara. Soldele si salariile nete, fara contributii si impozit, vor fi achitate in data de 15 septembrie, iar banii de chirii, norma de hrana si alte drepturi salariale vor fi acordati ”in jurul datei de 25 septembrie, dupa rectificarea bugetara”.

Astfel, ”in scopul abordarii prudentiale a executiei bugetare, in conditiile in care pana la aceasta data nu a fost efectuata rectificarea bugetara pe anul 2017”, Directia financiar-contabila a decis ca, in data de 15 septembrie, vor fi platite sumele aferente soldelor si salariilor nete, fara contributiile individuale si impozit. La aceeasi data vor fi achitate diurnele in valuta cuvenite personalului aflat in misiuni externe.

Intre 21 si 25 septembrie vor fi platite contributiile angajatorului si ale angajatului, dar si impozitul pe venit. Celelalte drepturi salariale – norma de hrana, chirii etc – vor fi platite ”in jurul datei de 25 septembrie, dupa rectificarea bugetara”.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, la Parlament, ca rectificarea bugetara va fi una pozitiva si o va prezenta pana la sfarsitul lunii septembrie. „Rectificarea, odata cu proiectul de buget. Eu cred ca intr-o saptamana, o saptamana si ceva. Pana la sfarsitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose. Intrebat ce fel de rectificare va fi, seful Executivului a spus ca aceasta nu va fi negativa.

Seful sindicatelor din MAI, Dumitru Coarna, a anuntat, marti, la Antena 3, ca exista o situatie similara si in cazul politistilor, in sensul ca nu mai sunt bani de salarii. „Cei de la MApN au curajul sa comunice”, a spus Coarna.

Sursa: News.ro