Ministerul Finantelor avertizeaza! Cel mai mare risc natural este cutremurul! Pagubele pot fi de 1,8 miliarde euro! Cand este asteptat de autoritati!

636

Cutremurul este cel mai mare risc, dintre cele legate de dezastrele naturale, la care ar putea fi supusa Romania in urmatorii patru ani, se arata in proiectia macroeconomica a Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor apreciaza, in Raportul privind situatia macroeconomica a Romaniei pe anul 2018 si proiectia acesteia pe anii 2019-2021, ca un eventual cutremur de mare magnitudine ar putea provoca pierderi de mai mult de 7% din PIB, avand in vedere vechimea constructiilor si intarzierea implementarii Programului national de consolidare a constructiilor, din cauza insuficientei fondurilor.

Conditiile seismice specifice Romaniei sunt cunoscute ca fiind dintre cele mai severe din Europa, in medie intr-un secol putandu-se produce 2-3 cutremure majore, cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter, se arata in Raportul privind situatia macroeconomica a Romaniei pe anul 2018 si proiectia acesteia pe anii 2019-2021.

Potrivit acestuia, „Municipiul Bucuresti este, in particular, capitala sud-europeana cea mai vulnerabila la cutremure”. Ministerul recunoaste ca un cutremur de mare magnitudine reprezinta cel mai mare risc natural cu care se poate confrunta tara noastra, din cauza intarzierii cu care se implementeaza programul de consolidare a constructiilor.

”Cutremurul din 1977 in Bucuresti a avut un cost care a fost estimat la circa 7% din PIB. in cazul celorlalte cutremure inregistrate in secolul XX nu au fost consemnate avarii majore la constructii sau pierderi de vieti omenesti, dar temporal, aflandu-ne in perioada de recurenta a cutremurelor vrancene, se poate estima ca urmatorul cutremur cu intensitate similara celui produs in anul 1977 va genera pagube substantiale”, se arata in documentul citat.

Pagubele vor fi mai mari decat la cutremurul din 1977

Ministerul Finantelor estimeaza ca pierderile ar fi mai mari decat la cutremurul din 1977. „in baza datelor statistice existente din anul 1977 (Raport Banca Mondiala din 1978), pagubele materiale inregistrate se cifreaza la o valoare de 2,048 miliarde dolari. Luand in calcul un coeficient suplimentar de 20% fata de aceasta valoare – determinat de factori cum sunt vechimea constructiilor, punerea partiala in practica – din cauza insuficientei fondurilor – a Programului national de consolidare a constructiilor, cresterea numarului de cladiri cu aglomerari de persoane, cresterea costurilor generate de inflatie etc., se poate estima ca un cutremur produs in prezent, similar ca parametri cu cel din 1977 ar genera pierderi de cca 1,8 miliarde euro”, se arata in raport.

Romania poate atrage 520 milioane de euro pentru investitii legate de prevenirea riscurilor

Pentru a reduce din pierderi, MFP are o serie de propuneri, printre care si finalizarea proiectului ”RO-RISK, sprijin pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante in domeniul prevenirii si gestionarii riscurilor” – cerinta necesara pentru continuarea posibilitatii accesarii de catre Romania a fondurilor europene in perioada 2014-2020 si continuarea implementarii de astfel de proiecte. „Finalizarea implementarii proiectului mentionat va asigura printre altele posibilitatea absorbirii de catre Romania, pana in 2020, a cca. 520 milioane de euro pentru investitii legate de prevenirea riscurilor si de protectia impotriva riscurilor identificate ca prioritare, principalii beneficiari ai acestor fonduri putand fi MMAP, MAI prin IGSU si MADR, dar si autoritatile administratiei publice locale si chiar MDRAP care, din punct de vedere al riscurilor, este autoritatea principala responsabila pentru gestionarea riscului de cutremur si alunecari de teren”, se arata in raport.