Ministerul Educatiei recidiveaza. Manualul de biologie de clasa a VI-a, plin de greseli: Inima si ficatul sunt pozitionate gresit, mucegaiul este confundat cu parazitii

518

Inima si ficatul sunt puse gresit intr-o fotografie care le prezinta elevilor de-a VI-a sistemul de organe al omului. Vasele de sange au cand 160.000, cand 96 000 de kilometri. Apare o confuzie intre mucegai si paraziti, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plamanului. Acestea sunt cateva dintre greselile care apar in primul manual de Biologie de clasa a VI-a scos de editura Ministerului Educatiei. Disciplina are doua manuale de la Editura Didactica si Pedagogica, care au antetul Ministerului, iar in cel de-al doilea sunt numeroase greseli gramaticale, scrie hotnews.ro.

In premiera, elevii de clasa a VI-a vor invata peste o saptamana de pe manuale facute de editura unica a Ministerului Educatiei. Institutia a modificat procedura de realizare a manualelor scolare si nu le mai cumpara prin licitatie publica, ci le editeaza la Editura Didactica si Pedagogica din subordinea sa.

Profesori de biologie, editori si profesori universitari ne-au semnalat greseli importante si in cele doua manuale de Biologie de clasa a VI-a, scoase acum de EDP.

„Vasele de sange insumeaza peste 160.000 de kilometri”, invata copiii, la pagina 10, in cadrul rubricii „stiati ca…?” Informatia este contrazisa 7 pagini mai tarziu: „Totalitatea vaselor de sange din corpul unui adult are o lungime de 96 000 km”.

Inima si ficatul sunt puse gresit, in fotografia care prezinta sistemul de organe al omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusa in oglinda, iar organele plasate pe partea gresita.

Copiii trebuie sa identifice apoi organele indicate printr-o sageata si numerotate, din imaginea cu sistemul gresit de organe al omului si dintr-o fotografie cu sistemul de organe la iepure. Nu este clar daca sagetile ar trebui sa le arate elevilor organe comune, asa cum ar fi intuitiv, si imaginea pusa gresit cu sistemul la om a dat peste cap planurile autorului. in plus, sageata nr. 5 este plasata gresit si duce in afara imaginii cu omul.

„Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda fara sa o mai supuna proceselor de digestie.” – Pe langa acordul facut gresit (corect este „Parazitul ia substantele hranitoare gata preparate de gazda, fara sa le mai supuna proceselor de digestie”), nici informatia nu este exacta, spun profesorii contactati de HotNews.ro. De exemplu, capusele digera sangele pe care il sug de la gazde. (Pagina 34)

Elevii sunt pusi sa raspunda la intrebarea: „De ce in vecinatatea lichenilor nu traiesc si alte plante?” (Pagina 37) Lichenii nu sunt plante, deci formularea „alte plante” este incorecta, iar unii licheni cresc pe plante, deci intrebarea in totalitate este gresita.

Manualul face confuzie intre mucegai si paraziti. La pagina 37, elevii de clasa a VI-a sunt pusi sa raspunda la urmatoarea intrebare: „2. Parazitii care altereaza painea sunt: a. tantarii; b. mucegaiurile; c. viermii intestinali; d. puricii”. Mucegaiul, cel care altereaza painea, este saprofit, nu parazit. De altfel, manualul defineste corect mucegaiul de pe paine, la pagina 35, drept „fung saprofit”, care se instaleaza pe organisme „moarte”.

Citeste mai mult pe hotnews.ro