Mihai Tudose ia distanta fata de Dragnea si Tariceanu! SUA sunt si trebuie sa ramana principalul aliat strategic al Romaniei!

1065

 

Prim-ministrul Mihai Tudose s-a delimitat de pozitia avuta de presedintii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, dupa criticile aduse de Statele Unite Parlamentului roman pe marginea Legilor Justitiei.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi, ca Statele Unite ale Americii sunt si trebuie sa ramana principalul aliat strategic al Romaniei, atat pe partea militara, cat si din punct de vedere economic.

„Consider ca Statele Unite ale Americii sunt si trebuie sa ramana principalul aliat strategic al Romaniei si nu ma refer numai la partea militara, partea de securitate, ci si din punct de vedere economic. Sunt foarte multe companii foarte mari care vin si investesc in Romania, anul viitor va fi spectaculos din acest punct de vedere, sper. Tot ce s-a discutat anul acesta, anul viitor va incepe efectiv sa fie implementat. Deci, repet, Statele Unite ale Americii reprezinta nu numai un partener militar si un partener economic si principalul aliat strategic al Romaniei”.

Totodata, seful Executivului a spus ca in mesajul transmis de Departamentul de Stat al SUA nu s-a regasit Guvernul.

„Ministrul Justitiei nu are nicio implicare in acest proces, e ca specialist, ca tip care a coordonat pana la un anumit punct proiectul. Nu, in Departamentul de Stat, nu a fost regasit Guvernul din cate stiu eu, deci nu comentez. Domnul ministru Toader a initiat un proiect ca urmare a necesitatii implementarii in legislatia romaneasca atat a unor cerinte si impuneri de la Uniunea Europeana, a unor directive, cat si ca urmare a unor decizii ale Curtii Constitutionale. De aici incolo demersul a fost preluat de catre Parlament”, a precizat Tudose.

intrebat daca crede ca aceasta reactie a Statelor Unite este justificata, seful Executivului a raspuns razand: „stiti ce-mi vine acum, nu? Alta intrebare…”.

Totodata, seful Guvernului a afirmat ca nu a avut nicio comunicare cu reprezentantii Statelor Unite dupa comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, premierul Tudose a precizat ca nu a citit scrisoarea transmisa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, ca urmare a comunicatului Departamentului de Stat al SUA.

„Eu nu am citit acea scrisoare”, a spus Tudose, precizand ca a discutat in ultima perioada cu Tariceanu si Dragnea, „dar nu despre Statele Unite ale Americii”.

Luni, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, afirma, intr-o declaratie de presa intitulata „Romania — propuneri ce afecteaza independenta sistemului judiciar”, ca „Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei ia in considerare o legislatie ce ar putea submina lupta impotriva coruptiei si slabi independenta sistemului judiciar in Romania”.

Aceasta legislatie, „propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresul pe care Romania l-a facut in ultimii ani de a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica”, sustinea purtatorul de cuvant in declaratia publicata pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite „indeamna Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”, a adaugat purtatorul de cuvant.

in replica, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, au raspuns Departamentului de Stat printr-un comunicat de presa comun in care afirmau ca „Parlamentul Romaniei a luat act cu neplacuta surprindere de comunicatul emis in data de 27 noiembrie 2017 de catre Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justitiei” si ca acest comunicat „nu pare sa fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective si cuprinzatoare a faptelor”.

De asemenea, cei doi au sustinut ca „(…) in orice discutie cu partenerii nostri trebuie sa plecam de la un principiu constitutional fundamental, acelasi in SUA si in Romania, potrivit caruia dezbaterile, deciziile si voturile din Parlament se desfasoara in numele suveranitatii poporului si nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”.

Sursa: Agerpres