Mesajul Theresei May pentru romanii din Marea Britanie! Ce ii asteapta dupa Brexit

363

Premierul britanic, Theresa May, a anuntat saptamana trecuta la summitul de la Salzburg ca “in eventualitatea lipsei unui acord cu liderii UE privind Brexitul, drepturile voastre vor fi protejate”. Astfel, premierul britanic a promis ca cetatenii UE din Marea Britanie, printre care si romanii, nu isi vor pierde drepturile de cetateni dupa iesirea statului insular din blocul comunitar.

De asemenea, May si ministrii sai au convenit ca sistemul de imigrare post-Brexit sa se axeze pe atragerea de lucratori cu inalta calificare si sa nu acorde un tratament preferential cetatenilor Uniunii Europene, scrie presa britanica de marti, preluata de Reuters.

Acordul de principiu al cabinetului privind un sistem bazat pe calificari, nu pe nationalitate, da curs unei recomandari a Comitetului Consultativ privind Migratia (MAC), un organism independent, care a fost sprijinit si de Partidul Laburist, scrie Agerpres.

Raspunzand ingrijorarilor unor sectoare din economie, planul sustinut luni de cabinetul May va permite totusi un acces limitat pentru muncitorii cu calificare redusa, afirma presa.

Saptamana trecuta, comitetul consultativ a recomandat ca, dupa iesirea tarii din UE, sa se acorde prioritate imigrantilor inalt calificati, alarmand companiile din sectoarele cu mana de lucru slab calificata si salarii scazute.

Conform raportului MAC, datele arata ca imigrantii cu calificare inalta au un impact pozitiv mai mare asupra productivitatii decat cei cu calificare scazuta.

Raportul comitetului mai recomanda sa nu fie acordat tratament preferential pentru lucratorii din Uniunea Europeana.

Potrivit cotidianului Financial Times, chiar daca ministrii au sustinut propunerile comisiei consultative, ideea de nu a oferi tratament preferential lucratorilor din UE s-ar putea modifica daca Marea Britanie va incheia un acord comercial cu blocul comunitar.

“Aceasta ar insemna un acord mai bun in privinta imigratiei, dar aceeasi oferta ar fi valabila daca am incheia acorduri comerciale cu alte tari din lume”, a declarat o sursa citata de Financial Times.

Cu sase luni inaintea Brexit-ului, Londra si Bruxelles raman pe pozitii divergente in privinta viitoarei lor relatii. Premierul May insista pentru noi controale pentru cetatenii UE doritori sa lucreze in Marea Britanie.

Biroul prim-ministrului si Ministerul de Interne nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor aparute marti in presa, insa Downing Street 10 a comunicat anterior ca guvernul a convenit ca Marea Britanie sa poata “introduce un nou sistem care sa serveasca cel mai bine interesele Regatului Unit – inclusiv prin a contribui la cresterea productivitatii”.