Politic

Mesaj dur al presedintelui Iohannis la sedinta CSM: Penalii nu au ce cauta in conducerea statului!

 

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj dur pentru liderii politici care ocupa functii publice, desi sunt condamnati sau cercetati penal: nu au ce sa caute in fruntea statului.

Klaus Iohannis a prezidat sedinta Consiliului Superior al Magistraturii si a promis ca ii va sprijini pe magistrati sa asigure independenta justitiei. Iohannis a prezidat prima sedinta de plen a Consiliului Superior al Statului din acest an, in calitate de sef al statului. Le-a reamintit lui Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea ca nu ar trebui sa ocupe functii de conducere la cel mai inalt nivel cata vreme sunt acuzati penal de fapte de coruptie. Ba chiar liderul PSD are deja o condamnare definitiva.

Loading...

”Astfel de persoane nu au ce cauta in conducerea statului, exact din acest motiv, fiindca dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentati sa puna sub semnul intrebarii sistemul de justitie, justitia, judecatorii, procurorii, daunand astfel grav statului, increderii cetateanului in stat si increderii cetateanului in justitie”, a spus presedintele.

Seful statului a criticat dur si noile legi ale justitiei pe care CSM-ul le-a avizat negativ in doua randuri si impotriva carora societatea civila a protestat vehement.

”Atunci cand legile vor ajunge la mine pentru urmatoarea etapa, care poate sa fie promulgare sau contestare la Curtea Constitutionala, sau retrimiterea in Parlament. Atunci ma voi referi si la continutul acestor legi, respectiv la articole pe care atunci le voi considera demne de o atentie aprofundata”, a mai spus presedintele.

Ministrul Justitiei a dat de inteles ca indiferent ce va face Presedintele, Legile Justitiei vor intra in vigoare in forma adoptata de majoritatea PSD-ALDE.

Presedintele Romaniei i-a asigurat pe judecatorii si procurorii din CSM ca va face tot ce ii sta in putinta sa ii ajute sa garanteze independenta justitiei indiferent de interesele personale ale politicienilor. Klaus Iohannis a afirmat ca este obligatorie introducerea in legea fundamentala a principiului integritatii, atunci cand vine vorba despre functiile de demnitate publica.

Plenul CSM si-a ales noua conducere. Judecatoarea Simona Camelia Marcu de la inalta Curte va fi presedinta, iar fostul sef de la DIICOT Codrut Olaru, vicepresedinte.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP