Stiri Romania

Medicii de familie, scrisoare catre Iohannis: Exista riscul sa nu mai poata fi asigurata asistenta medicala!

Organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au transmis, joi, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care il informeaza ca medicii de familie sunt in conflict deschis cu Casa CNAS si MS pentru probleme profesionale si financiare

De asemenea, medicii i-au transmis presedintelui ca exista riscul sa nu mai poata fi asigurata Asistenta Medicala Primara.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), organizatii reprezentative la nivel national ale medicilor de familie din Romania, au transmis, joi, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis prin care il informeaza ca ”medicii de familie sunt in conflict deschis cu CNAS si cu MS pentru probleme profesionale si financiare si ca exista posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2018 sa nu mai poata fi asigurata Asistenta Medicala Primara in Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate prin nesemnarea actelor aditionale la Contractul-Cadru actual, prelungit pana la 31 martie 2018”.

SNMF si FNPMF ii explica presedintelui ca au incercat in nenumarate situatii sa explice nevoia unor modificari legislative ”importante pentru functionarea optima a cabinetelor, pentru evitarea imputarilor abuzive si pentru exercitarea fireasca a profesiei, dar si nevoia de finantare a asistentei medicale primare printr-o alocare financiara echilibrata in sistemul de sanatate”.

”intrucat in urma numeroaselor intalniri de la nivelul la CNAS si MS nu s-au obtinut modificarile necesare, majoritatea fiind promisiuni pe termen lung, intrucat Bugetul de stat pe 2018 se afla la dumneavoastra spre aprobare, dorim sa va supunem atentiei cateva aspecte privind finantarea Asistentei medicale primare, unul dintre motivele nemultumirilor noastre”, se arata in scrisoare.

Loading...

Organizatiile medicilor de familie vorbesc despre faptul ca, desi bugetul pentru asistenta medicala primara (AMP) va creste cu circa 16% in 2018 fata de 2017, ponderea pe care o va avea Asistenta medicala primara va ramane la 5,8% din FNUASS total, in conditiile in care medicii de familie sunt o tremie din medicii din sistemul public de sanatate, avand angajate minim 15.000 de asistente, dar si alt personal.

”Aceasta crestere nu acopera nicicum costurile de functionare ale cabinetelor de medicina de familie si nici venituri corespunzatoare medicilor si asistentelor, comparabile macar cu cele din ambulatoriul integrat de specialitate (care sunt asimilati bugetarilor), desi sursa finantarii este tot FNUASS. Mentionam ca nici in anii precedenti medicina de familie nu a putut beneficia de cresteri ale veniturilor personalului, asa cum s-a intamplat, totusi, in sistemul bugetar”, se mai arata in document.

in plus, medicii de familie atrag atentia ca, desi a fost trimisa spre publicare in Monitorul Oficial o Ordonanta de Urgenta prin care tarifele pentru Centrele de permanenta urmeaza sa se tripleze, banii aferenti nu se regasesc in buget.

”Cand s-a construit bugetul pentru AMP, s-a luat in calcul suma de 60 milioane lei, atat cat era alocat pana la aceasta OUG. Prin aplicarea acestei Ordonante, costurile vor ajunge la peste 200 milioane lei, bani care nu au fost luati in calcul la stabilirea bugetului in AMP. Avem temerea ca, pentru aplicarea acestei OUG, suma sa nu vina de la Ministerul Sanatatii, nefiind prevazuti in fila de buget, ci din bugetul pentru AMP sau sa nu se poata aplica prevederile acestei ordonante mult asteptate”, mai scriu medicii de familie.

Acestia cer sprijinul presedintelui pentru justa finantare a medicinei de familie si a centrelor de permanenta, pentru ca acestea sa poata functiona in 2018.

”Apelam la dumneavoastra sa ne sprijiniti in cresterea bugetului in Asistenta Medicala Primara, precum si pentru bugetarea Centrelor de permanenta pentru ca in anul 2018 cabinetele noastre sa poata functiona”, isi incheie medicii de familie scrisoarea.

CNAS a anuntat, joi, ca perioada de semnare a contractelor cu furnizorii de servicii medicale s-a terminat, iar cei care nu au incheiat astfel de contracte vor avea contracte pe durata determinata, valabile pana la 31 martie.

Institutia precizeaza ca peste 75% din medicii de familie au semnat actele aditionale.

in plus, CNAS anunta ca pentru 59 de afectiuni (intre care se numara afectiunile oncologice, diabetul, hepatita cronica, astmul bronsic, dar si afectiunile copilului cu varsta sub un an) nu este necesar bilet de trimitere la specialist.

Sursa: News.ro.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP