Mananci paine multa? Aceasta afectiune este o consecinta directa a acestui obicei!

792

Desi ai putea crede ca nu exista o legatura directa intre paine si aparitia unor afectiuni, din ce in ce mai multe studii stiintifice confirma acest lucru. Citeste in continuare pentru a afla ce efect are boala celiaca asupra organismului tau.

Aproape ca nu exista masa fara paine, zilnic produsele de patiserie se regasesc in alimentatia noastra si fara sa realizam acest obicei culinar aduce o serie de carente organismului nostru. Consumul frecvent de paine este responsabil adesea de lipsa de concentrare, o anemie cu care te confrunti si de care nu poti scapa asa usor, proasta dispozitie si nu numai.

Painea joaca un rol extrem de important in alimentatia noastra, mai ales ca ea dateaza in istoria noastra de foarte multi ani. Este cunoscuta modalitatea de primire a oaspetilor cu paine si sare. Insa chiar si asa painea este responsabila de instalarea uneia dintre cele mai comune boli din lume care de regula nu prea da semnale vizibile.

Boala celiaca, caci la ea ne referim reprezinta o intoleranta la glutenul pe care organismul il primeste din produsele de panificatie si pe care nu il poate digera.

Proteina cea mai des intalnita in alimentatie

Il gasim mai ales in anumite cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si kamutul.  Iar dimineata cea mai obisnuita masa este alcatuita din lapte cu cereale la care de obicei se mai adauga si niste fructe si bineinteles o cafea.

Desi acesta are o valoare nutritionala foarte mica, el actioneaza practic precum un agent de legatura, ajutand faina sa creasca obtinandu-se astfel painea.

Glutenul poate declansa o reactie imuna

Exista persoane care din pacate au predispozitie genetica pentru adezvolta intoleranta la gluten. practic alimentele care au in componenta lot acesta ptoteina dezvolta astfel a reactie imuna mai ales la nivelul intestinului subtire, provocand astfel o inflamatie cronica ce adesea duce la distrugerea vilozitatior intestinale, limitand cu mult procesul de absorbtie la nivelul intestinului subtire.

Simptomele intolerantei la gluten

Acest simptom se manifesta diferit la fiecare persoana in parte. Din punct de vedere medical aceasta afectiune poarta numele de boala celiaca.

Acest diagnostic se poate obtine doar pe baza unor analize de sange, urmate apoi pentru diagnosticul final de o biopsie intestinala.

Este foarte important sa se cunoasca din timp acest diagnostic pentru a se putea evita eventualele probleme. Aceasta afectiune se poate tine sub control fara a urma un tratament medicamentos, dieta care exclude orice forma de gluten fiind de ajuns.

Cea mai mare poblema a aceste afectiuni o reprezinta faptul ca odata instalata favorizeaza malnutritia si pierderea nutrimentilor, deoarece organismul nu mai poate sa ii asimileze in mod corespunzator.

Sursa: romaniatv.net