Mana nevazuta a lui Putin seamana zazanie in Europa! Care sunt tintele Rusiei!

672

„Mama Rusia” se opune din razbuteri modelului promovat de Occident si SUA si urmareste subminarea democratiilor occidentale prin exploatarea problemelor lor interne: sustinandu-i pe extremistii locali, alimentand nemultumirile, potentand fortele prorusesti, iar, acolo unde nu sunt, pe cele anti-occidentale, facand Vestul sa renunte la propriile valori, la umanitate, toleranta, civilitate si sa adopte valorile si comportamentul Rusiei.

Si chiar modelul politic promovat de ea, cu militarizarea societatii, cu servicii secrete omnipotente si omniprezente, cu presa controlata de putere, infiltrarea presei si a organizatiilor societatii civile, interzicerea finantarii din fonduri straine a activitatii ONG-urilor etc.

Dupa referendumul din Olanda pe tema Ucrainei, dupa Brexit, dar mai ales dupa alegerile prezidentiale din SUA, dupa tentativa de a influenta prezidentialele din Franta si parlamentarele din Germania, precum si recentele alegeri prezidentiale din Republica Ceha, temerile privind interferentele Rusiei in campaniile electorale raman ridicate.

Kremlinul isi modifica tacticile in functie de slabiciunile adversarului. Rusia identifica (cel mai adesea corect) in statul-tinta principalele clivaje din societate si temele care pot fi manipulate pentru a genera crize, a starni emotii, nemultumire publica si le exploateaza cu destula abilitate.

Kremlinul are un obiectiv strategic pe termen lung. Este parte a strategiei de subminare a democratiilor occidentale prin exploatarea problemelor lor interne. Cum face asta? Sustinandu-i pe extremistii locali, alimentand nemultumirile (multe poate legitime), potentand fortele pro-rusesti, iar, acolo unde nu sunt, pe cele anti-occidentale, facand Vestul sa renunte la propriile valori, la umanitate, toleranta, civilitate si sa adopte valorile si comportamentul Rusiei si chiar modelul politic promovat de ea, cu militarizarea societatii, cu servicii secrete omnipotente si omniprezente, cu presa controlata de putere, infiltrarea presei si a organizatiilor societatii civile, interzicerea finantarii din fonduri straine a activitatii ONG-urilor etc. O astfel de societate, cu o clasa politica corupta, usor de cumparat si de santajat, cu o populatie ametita de atata manipulare, needucata, fara valori si credinte solide, un stat cu institutii nefunctionale in care nimeni nu are incredere, este o prada sigura in mana Kremlinului. O astfel de tara nu se va putea mobiliza ca sa opuna rezistenta in fata agresiunilor Rusiei.

Pe termen scurt, Moscova este activa tactic, joaca fiecare ocazie care i se iveste. Sprijina politicieni locali agreati de Kremlin, nu pentru ca sunt pro-rusi, ci pentru ca prin actiunile lor submineaza statul respectiv, atacandu-i si compromitandu-i pe oponentii acestora prin diverse actiuni ostile. Astfel, Rusia a sprijinit prin seturi complexe de masuri Brexit-ul, pe Marine Le Pen, pe Donald Trump etc. si nu pentru ca Trump sau Le Pen ar fi fost pro-rusi. Ci pentru ca alternativa la ei nu convenea Moscovei.

In Germania, Angela Merkel a fost o tinta prioritara, pentru ca prin atitudinea ei ferma a determinat adoptarea sanctiunilor impotriva Rusiei. in Franta, Macron a fost tinta Rusiei. Numai ca atat Germania, cat si Franta sunt democratii prea solide, cu un electorat educat, astfel incat actiunile Moscovei nu au dat rezultatele scontate. De ce? Pentru ca Rusia nu poate oferi un model alternativ la democratia liberala.

Deci, n-are sanse sa promoveze un model de civilizatie. E foarte slaba capacitatea ei de a provoca adeziunea strainilor, capacitatea de soft power. Ce face atunci? Se concentreaza pe manipularea informatiei, pe trolling, pe producerea de fake news. Faptul ca e condusa de oameni din serviciile secrete favorizeaza acest registru tactic.

Echipa kaghebista, in frunte cu Putin, pretinde ca apara Rusia de fortele raului din Occident. Propaganda ruseasca interna spune ca Vestul e fundamental rau, e plin de homosexuali, de necredinciosi, de musulmani, e plin de pedofili si de refugiati sirieni care violeaza. Esenta raului, cel care pune in scena tot acest scenariu diavolesc este Soros, deci el trebuie combatut activ. Asa ca Occidentul trebuie infruntat, nu trebuie lasat sa cotropeasca mintile rusilor cu lucruri „necurate“, cu alte seturi de valori, mai ales cele de tipul drep­turilor omului, toleranta.

Acest grup din KGB/FSB care detine puterea reala in Rusia poate ca e format din profesionisti, dar sunt profesionisti din lumea intelligence-ului, stiu sa culeaga informatii, organizeaza operatiuni secrete, provocari, numai ca ei nu inteleg cum functioneaza economia, societatea, relatiile internationale. Astea sunt domenii guvernate de niste reguli, altele decat cele ale operatiunilor clandestine. Ei considera ca diplomatia, economia, cultura, educatia trebuie sa serveasca statul si obiectivele lui strategice. Numai ca puterea in stat fi­ind acaparata de acest grup din KGB/FSB, el e cel care defineste care-s interesele sta­tului si impinge Rusia in tot felul de aventuri din care nu are cum sa iasa bine, noteaza jurnalistul Armand Gosu.

Sursa: revista22