Magistratii au decis! Cine poate folosi numele si imaginea lui Arsenie Boca!

403

Episcopia Devei si Hunedoarei va putea folosi numele si imaginea parintelui Arsenie Boca in comercializarea obiectelor bisericesti, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a emis o ordonanta presedintiala in acest sens, respingand pretentiile unui tanar aradean care detine dreptul de licenta pentru folosirea marcii pe teritoriul Romaniei. Decizia instantei are efect pana la solutionarea pe fond a litigiului.

Purtatorul de cuvant al Episcopiei Devei si Hunedoarei, parintele Gabriel Miricescu a declarat, vineri, pentru News.ro ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins pretentiile celor care sustin ca detin drepturile de folosinta ale imaginii si numelui parintelui Arsenie Boca.

„Au fost respinse pretentiile celor care sustin ca detin dreptul de marca. Instanta ne-a dat castig de cauza, pana la rezolvarea litigiului pe fond. Curtea de Apel Bucuresti a emis o ordonanta presedintiala in acest sens. Litigiul e la Tribunalul Bucuresti, care este competent in materie de marci”, a declarat parintele Gabriel Miricescu.

Aradeanul care detine drepturile asupra imaginii lui Arsenie Boca pe teritoriul Romaniei, dupa ce marca a fost inregistrata de o firma din Marea Britanie, a somat sute de societati comerciale din tara, inclusiv magazine ale cultelor religioase, dar si Manastirea Prislop, cerand sa nu mai comercializeze fara licenta produse pe care se afla chipul fostul staret. Barbatul spune ca in acest moment toate incoanele, suvenirurile sau celelalte produse care folosesc numele sau imaginea lui Arsenie Boca sunt vandute ilegal in Romania.

Daniel Gheorghe, din Arad, are 24 de ani si este instructor de aikido, iar anul trecut a reusit sa contacteze compania engleza care a inregistrat marca „Parintele Arsenie Boca” la Oficiul European de Proprietate Intelectuala, obtinand licenta pentru folosirea marcii pe teritoriul Romaniei. Compania engleza apartine unui cetatean ungar, pe care aradeanul l-a contactat prin avocatul sau.

In luna mai, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, declara pentru News.ro ca „nicio persoana privata, care nu are nici macar o legatura de rudenie cu Arsenie Boca, nu are dreptul sa se foloseasca in vreun fel de numele sau”, dar si ca Patriarhia va face „toate demersurile necesare din punct de vedere legal”, daca aradeanul Daniel Gheorghe va continua sa se foloseasca de nume ca marca inregistrata.